Počeo 15. Zagreb Film Festival

Po 15. put u kinu Europa u izvrsnom raspoloženju obilježen je početak popularne zagrebačke manifestacije uz projekciju švicarskog kandidata za Oscara ‘Božanski red’ Petre Volpe.
Uoči projekcije filma čijim je prikazivanjem započeo program, direktor festivala Boris T. Matić istaknuo je: ‘Iza nas je 14 uspješnih izdanja festivala koji s ponosom nosi ime našeg grada. Za ovaj mali jubilej koji nam slijedi, naše 15. izdanje, ponovno smo za vas pripremili više od 100 filmova u puno različitih programa. U našem glavnom programu angažiraniji smo nego ikada do sad i na ovom ćete mjestu, našem dragom kinu Europa, u narednih devet dana moći pogledati filmove koji se bave pitanjima ženskog prava glasa i prava na pobačaj, migrantima, LGBT zajednicom, posljedicama PTSP-a i obiteljskim okruženjem. Moram napomenuti da dosta filmova ove naizgled teške teme obrađuje na pristupačniji način primjeren široj publici.’

Veselje oko još jednog uspješnog festivalskog početka dodatno je obilježila dodjela Nagrade Albert Kapović Hrvoju Laurenti, izvršnom direktoru Zagreb Film Festivala, prvom predsjedniku Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača i dugogodišnjem voditelju kina Europa kojem je prošle godine na otvorenju 14. ZFF-a dodijeljena nagrada mreže Europa Cinemas za najbolji kino program, najviše priznanje koje može dobiti neko europsko kino.

Kao podsjetnik na petnaest ZFF-ovih godina rada, ljubavi i sreće, prikazan je kratki film sastavljen od dosadašnjih festivalskih špica u kojem je u 53 sekunde sažeta povijest festivala, a projekciju filma ‘Božanski red’ najavila je glumica Rachel Braunschweig, koja je za taj film osvojila Švicarsku nacionalnu filmsku nagradu za najbolju sporednu ulogu.

Na svečanosti otvaranja festivala bili su redatelj BBC-jeve serije ‘McMafia’ James Watkins, koji će u ponedjeljak održati masterclass, Spencer Hunt, vodeći američki stručnjak za interaktivnu zabavu i VR, grčki redatelj Alexandros Avranas, redatelj filma ‘Voli ne voli’ iz programa Ponovno s nama i glumica iz tog filma koju pamtimo i po ulozi u ‘Miss Violence’, Eleni Roussineau.

U Zagreb je također stigao Xavier Legrand koji će osobno predstaviti svoj film ‘Skrbnik’ za koji je u Veneciji nagrađen Srebrnim lavom za režiju. Legrand je poznati francuski glumac koji je karijeru započeo kao osmogodišnjak u klasiku ‘Zbogom djeco’ Louisa Mallea.

Z. F.


Tagged: , , , , , , , , , ,