Podrška slikovnici Moja dugina obitelj premašila očekivanja

Kampanja koju je udruga Dugine obitelji lansirala početkom veljače kako bi skupila 3000 dolara potrebnih za dotisak slikovnice ‘Moja dugina obitelj’ putem platforme Indiegogo, završila je skupivši sveukupno 337% od traženog iznosa, čak 10.116 dolara.Djelo autora/ice Ive Šegote i Maje Škvorc te ilustratora Borne Nikole Žeželja ‘Moja dugina obitelj” prva je slikovnica o djeci s istospolnim roditeljima u Hrvatskoj i regiji. Od naročite je koristi upravo djeci iz takvih obitelji, jer u njoj mogu prepoznati sebe i svoj svakodnevni život. Prvih 500 primjeraka slikovnice, koje je udruga izdala prvenstveno za svoje članove i podržavatelje, razgrabilo se i prije nego što je predstavljena široj javnosti.

Interes za slikovnicom nastavio je rasti, pa su se Dugine obitelji odlučile za dotisak tražeći donacije putem crowdfundinga, kako bi omogućili novo izdanje slikovnice u tvrdim koricama te bojanku ‘Moja dugina obitelj’.

‘Nakon što smo podijelili prvih 500 primjeraka slikovnice, poruke i mailovi zainteresiranih osoba nisu prestali stizati. Javljaju nam se gradske i školske knjižnice, zainteresirani roditelji koji žele sa svojom djecom razgovarati o LGBT temama, te i dalje nas iznenađuju pozitivne reakcije i komentari na našu slikovnicu’, kaže Daniel Martinović, koordinator udruge. ‘Samo u prvom danu kampanje skupili smo skoro pa dvostruko više od iznosa kojeg smo prvotno tražili. Gotovo 70% od svih donacija je iz Hrvatske, što nas jako ohrabruje i pokazuje da unatoč izoliranim incidentima postoje mnogi građani i građanke u našoj zemlji koji podržavaju dugine obitelji i našu slikovnicu. Ostatak donacija došao je iz raznih zemalja, najviše iz Njemačke, Belgije i Ujedinjenog Kraljevstva, a zaprimili smo donacije i iz Slovenije i Srbije. Jedna donacija je stigla čak iz Obale Bjelokosti. Želimo se zahvaliti svim osobama koje su donirale i podržale nas, divno je vidjeti toliku količinu podrške.’

Osim dotiska slikovnice ‘Moja dugina obitelj’ i izdavanja bojanke, prikupljena sredstva pomoći će i daljnjem razvoju novih izdanja Duginih obitelji. ‘Ovakav odaziv nismo mogli ni sanjati. Prikupljena sredstva omogućit će nam da dalje razvijamo našu udrugu, olakšat će nam organizaciju naših aktivnosti poput grupa podrške, ali također puno će nam pomoći u pripremi i planiranju novih slikovnica. Tek smo u početnim fazama, ali želimo da Roko i Ana, glavni likovi iz prve slikovnice, dožive još puno avantura i novih izdanja kojima ćemo nastaviti doprinositi boljem razumijevanju i prihvaćanju duginih obitelji. Svaki prijedlog i ideja je dobrodošla, pozivamo sve koji imaju ideje i žele nam pomoći da nam se slobodno jave’, dodaje Martinović.

Udruga Dugine obitelji osnovana je 2017. nakon niza godina djelovanja kao neformalna građanska inicijativa. Okuplja LGBTIQ parove i pojedince koji imaju djecu, žele imati djecu ili se samo žele informirati o izazovima i lijepim stranama planiranja obitelji.

D. M.


Tagged: , , , , , , , , , ,