Poezija u drugom filmu: Lucija Stupica

Pjesnička tribina Poezija u drugom filmu održat će se u četvrtak, 4. srpnja, u 19.30 sati, u Kinoteka Baru, (Kordunska 1, u Zagreb). Voditeljica tribine je pjesnikinja Sanja Baković, a njezina gošća nagrađivana i priznata slovenska pjesnikinja Lucija Stupica.

Tom prigodom bit će predstavljena njezina  poezija, s naglaskom na knjigu ‘Točke nestajanja’ (MeandarMedia, 2021), u prijevodu Ede Fičora sa slovenskog jezika. Ranije joj je kod nas objavljena zbirka ‘Pulsiranje’ prema dvjema njezinim knjigama ‘Čelo na suncu’ i ‘Vjetrolov’. Njezine su pjesme prevođene na mnoge jezike. U Hrvatskoj je gostovala na festivalu Stih u regiji te na drugim pjesničkim manifestacijama

Organizatori su Centar za knjigu, MeandarMedia i Kinoteka Bar, a tribina Poezija u drugom filmu u 2024. godini održava se uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija. Ulaz je slobodan.

Lucija Stupica je slovenska pjesnikinja, publicistkinja i dizajnerica interijera. Svoje djetinjstvo i mladost provela je u Šmarju pri Jelšah, čemu je slijedilo još više ljubljanskih godina, između ostalog i studij arhitekture. Niz godina pisala je članke o arhitekturi za časopise Gloss i Hiše. Njezina prva zbirka pjesama ‘Čelo na soncu’ (‘Čelo na suncu’; Beletrina, 2000) dobila je nagradu na najbolji prvijenac i nagradu za iznimna umjetnička dostignuća Zlata ptica. Nakon nje slijede još tri zbirke ‘Vetrolov’ (Predpredsoblje; Beletrina, 2004), ‘Otok, mesto in drugi’ (‘Otok, grad i drugi’; Beletrina, 2008) te ‘Točke izginjaja’ (‘Točke nastajanja’; LUD Literatura, 2019). Dobitnica je dviju međunarodnih nagrada, njemačke Hubert Burda 2010. i švedske Klaas de Vylder za doseljene autore 2014. Danas Lucija Stupica živi u Stockholmu.

S.B. / Foto: Promo


Poezija u drugom filmu: Miroslav Mićanović


Tagged: , , , , , , ,