Poezija u drugom filmu: Ivan Babić i Irena Skopljak Barić

Pjesnička tribina ‘Poezija u drugom filmu’ održat će se u četvrtak, 4. travnja u 19,30 sati, u Kinoteka Baru (Kordunska 1, Zagreb). Voditeljica tribine je pjesnikinja Sanja Baković.

Na pjesničku tribinu, prvu u ovogodišnjem proljetnom ciklusu, Sanji u goste dolaze autori kojima je zajedničko višeslojno književno djelovanje te se pojavljuju kao pjesnici, voditelji važnih manifestacija, organizatori, kulturni radnici ustrajno posvećeni književnom radu – Ivan Babić i Irena Skopljak Barić.

Organizatori ovog pjesničkog događanju su Centar za knjigu & Kinoteka Bar. Ulaz je za sve posjetitelje slobodan.

Ivan Babić (Studenci, 1961.) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je kao profesor filozofije i ruskog jezika i književnosti. Od 1984. godine prevodi poeziju, prozu i teorijske tekstove s ruskog jezika za mnoge hrvatske časopise i novine i za 3. program Hrvatskoga radija. Od 1994. do danas zaposlen je u Knjižnicama grada Zagreba, a trenutno radi kao voditelj mreže Knjižnice Sesvete. Osnivač je i već više od dvadeset godina voditelj tribine Kulturni četvrtak u Sesvetama, kao i programe Sesvetski pjesnički maraton, Stihotron itd. Do sada je objavio devet knjiga poezije: ‘Kasna molitva prstiju’, 1999., ‘Zvizda’, 2007., ‘Stigme svagdana’, 2011., ‘Koncepcija vrta’, 2014., ‘Pogledi’, 2016., ‘Koncepcija vrta’ (e-izdanje), 2019., ‘Umjetno disanje’, 2020. , ‘Stihovodi’, 2021. (poezija za djecu) i ‘Šuma’ (Naklada Bošković, 2023). Godine 2015. dobitnik je Nagrade ‘Tin Ujević’ za knjigu ‘Koncepcija vrta’.

Irena Skopljak Barić (Zenica, 1982.) profesorica je hrvatskoga i ruskog jezika i književnosti. Pojedine su joj kratke priče i pjesme nagrađene, pojedine pohvaljene i objavljene u publikacijama u sklopu književnih natječaja. Objavljivala je i u književnim časopisima te na različitim internetskim portalima. Suautorica je čitanki iz hrvatskoga jezika te digitalnih obrazovnih sadržaja za projekt e-Škole. Idejna je začetnica i jedna od organizatorica Zagorkinih književnih dana, književne manifestacije koja se od 2020. godine redovito održava u Vrbovcu. U sklopu Zagorkinih književnih dana provode se različite radionice za djecu i odrasle, susreti s istaknutim hrvatskim i regionalnim književnicima te međunarodni natječaj ZA najbolju GORKU priču. Dosad je objavila pjesničke zbirke ‘Neprivezani’ (2016.) i ‘Plava mahovina’ (2020.) te slikovnicu ‘Ja žir, vjeverica Vera i jedno daleko jezero’ (2023.).

Pjesničku tribinu Poezija u drugom filmu pokrenuo je Centar za knjigu u suradnji s Kinoteka Barom 2022. godine. U protekle dvije godine Poezija u drugom filmu postala je novo mjesto poezije u gradu, mjesto susreta i dijaloga koje spaja različitost generacija i poetika. Do sada su gostovali Krešimir Bagić, Senko Karuza, Andrijana Kos Lajtman, Dinko Telećan, Ivana Lulić, Danijela Jozić, Maja Marchig, Vanda Mikšić, Vlatka Valentić, Irena Matijašević, Sanja Lovrenčić, Darko Šeparović, Goran Bogunović, Brankica Radić, Željka, Horvat Čeč i Frida Šarar, Katarina Brajdić, Miroslav Mićanović, Branko Čegec i Suzana Kos (uz Natašu Govedić); članice pjesničke radionice ‘U osam kod Betine i Anete’- Aneta Vladimirov, Betina Ilić, Jasmina Mujkić, Ana Jembrek, Mirna Brođanac, Karmen Krasić Kožul, Olga Sunjara, Sara Nasić, Sonja Prljić i Nina Milardović.

Pjesnička tribina Poezija u drugom filmu u 2024. godini održava se uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

S.B. / Foto: Promo


Poezija u drugom filmu: Ženski glasovi


Tagged: , , , , , , ,