Poezija u drugom filmu: Suzana Kos

Pjesnička tribina ‘Poezija u drugom filmu’ održat će se u četvrtak, 16. studenog od 19.30 sati, u Kinoteka Baru (Kordunska 1, Zagreb). Voditeljica tribine je pjesnikinja Sanja Baković.

Na tribini će biti predstavljena prva pjesnička knjiga Suzane Kos, ‘Dante’, (MeandarMedia, 2023), a razgovarat će se o posebnosti njezinog pjesničkog jezika te o dugom i slojevitom procesu nastanka knjige. Uz autoricu, o knjizi će govoriti pjesnikinja, teatrologinja i književna kritičarka Nataša Govedić.

‘Darwin, Chagall, Gertrude Stein, Milton, Van Gogh, Baudelaire, Joyce, Byron, Balzac, Breton, Ted Huges, Puškin i Majakovski, Neruda i Dali, Jesenjin i Isus, Lolita, Othelo, 2Pac i Cave – nepregledno je, duboko referentno polje prve pjesničke knjige Suzane Kos, prostrto u barok jezika i povijesno-kulturološku asocijativnost od pop-kulture do marketinga, od Biblije do Danteova Inferna u vrtlogu koji opisuju imena tamne strane ljudskog vremena: pakao, holokaust, had.

Nelimitiran prostor jezika, u kojem je dopušteno sve da bi se zabilježilo tragove ljudskih, partnerskih odnosa zasićenih emocionalnim i seksualnim nasiljem, manipulacijama, terorom i smrću kroz “slike”, zapravo krhotine u kojima se reflektira “prošlo kao vječno sada“, u procijepu kulturoloških, povijesnih, religijskih i ideologijskih modaliteta utjerivanja straha kao jedino pouzdanog mehanizma sile, kontrole drugoga u intelektualnom, emocionalnom, tjelesnom, seksualnom smislu. Jezik i atmosfera ove knjige, gothic izvan trendovskih reciklaža, najmoćnije su sredstvo obrane od straha u rasponu od metafore do alegorije, možda i nesvjesno prizivaju tragove poezije hrvatskoga kasnog modernizma i povijesnih avangardi, od Ivana Slamniga do Anke Žagar, od ruske avangarde i nadrealizma (jer san je stvarnost ove knjige) do konkretističkog oslobađanja prostora sintakse, leksičke mjere, gramatike u najširem smislu. Nerođena djeca pjesnikinje Suzane Kos zovu se James i Joyce. A ”Bog je podijeljen na Deus i Demon”. Vi koji ulazite, ostavite svaku nadu u budućnost koja se već nije dogodila!’ (urednik Branko Čegec)

Pjesničku tribinu Poezija u drugom filmu pokrenuo je Centar za knjigu u suradnji s Kinoteka Barom 2022. godine. U protekle dvije godine Poezija u drugom filmu postala je novo mjesto poezije u gradu, mjesto susreta i dijaloga koje spaja različitost generacija i poetika.

S.B. / Foto: promo


Poezija u drugom filmu: Branko Čegec i Miroslav Mićanović


Tagged: , , , , , , , , ,