Poezija u dvorištu: Arsen Dedić

Program ‘Poezija u dvorištu’ otvaranje je novoga mjesta govorenja, čitanja i slušanja: riječ je o našem sudjelovanju u onome što je neophodan dio čitateljskog iskustva – užitka i teksta!

Arsen Dedić-dokumentaracPjesnici i poezija u traženju jedinstvenoga glasa rade na svojoj posebnosti, razlici, ali i žive od onih koji ih okružuju, s kojima dijele zajednički zrak, osjećaj ljepote i prolaznosti vlastitog života. Želja organizatora je biti u ‘zoni živoga’, u nepredvidivom prostoru poezije (jezika) koji preživljava vrijeme između nade i trošenja. Zaustavimo se na ovom mjestu, jer nerijetko je lakše govoriti što sve poezija nije nego što ona jest – dok zajedno govorimo, čitamo i slušamo ‘poeziju u dvorištu’, poručuju Branko Čegec i domaćini zagrebačkog Cafea u dvorištu.

Gost ‘Poezije u dvorištu’ u utorak 27. svibnja (19 sati) je Arsen Dedić.

Ako ga uopće treba predstavljati, Arsen Dedić (Šibenik, 28. srpnja 1938.), hrvatski je književnik, prevoditelj, pjesnik i kantautor. Autor je i izvođač brojnih šansona te pobjednik mnogih festivala. Uz glazbu, objavio je niz zbirki lirike. Skladao je i pisao i za televiziju, film i kazalište. Prevodio je i obrađivao poznate šansonjere i autore, poput Gina Paolija, Sergia Endriga i drugih. Njegove pjesme su prevođene i obrađivane od strane mnogih izvođača. Veliki dio njegova opusa čini primijenjena glazba za TV, film i kazalište. Član je Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva pisaca.

Uz najavu ove poetske večeri, ide i njegova pjesma:

O zavičaju

Zavičaj radi samo u srpnju i kolovozu.
Moj zavičaj je onoliko koliko ja odredim.
Zavičaj mi ne može odrapiti nekoliko godina naklonosti –
uvjetno.
Sunce tuđeg neba dalo je sjajnih rezultata.
Zavičaj je naivan.
Utrapi mu se tko god stigne.
Zavičaj ima skroman glazbeni ukus.
Najlošiji tekstopisci drmaju zavičajem.
Zavičaj ima kvadraturu vikendice.
Ljubav prema zavičaju je neuzvraćena.
Zavičaj na putu.
Zavičajem protiv zavičaja

Meandar

Pročitajte još: Arsen Dedić: Noć knjige u Rockmarku , Dokumentarac o Arsenu Dediću , Arsenova pjesnička Noć knjige

Tagged: , , , , , , , ,