Poezija u gradu: U spomen Augustu Šenoi

Sedam mjeseci od potresa u Zagrebu je počeo projekt ‘Poezija u gradu’ posvećen velikanu hrvatske književnosti Augustu Šenoi.S poštovanjem i zahvalnošću u spomen ovom jedinstvenom književnom velikanu bit će na city light površinama osvijetljene neke od njegovih najljepših pjesama: ‘Zagrebu’, ‘Tri riječi’, ‘Budi svoj’, ‘Sunce i zvijezde’ i ‘Srce pjesnikovo’. Građani će pjesme moći čitati na plakatima u Draškovićevoj i Vlaškoj ulici, na Trgu kralja Tomislava (Glavni kolodvor), na Mažuranićevu i Rooseveltovu trgu, kod Avenue Malla te na Savskoj cesti.

August Šenoa umro je u 43. godini života od posljedica upale pluća od koje je obolio kada je uz predan i intenzivan književni rad i kao požrtvovni gradski vijećnik po hladnoći skrbio za unesrećene u velikom zagrebačkom potresu 1880. godine. Zbog njegove veličine i udjela kojeg je imao u hrvatskoj književnosti, razdoblje u kojemu je aktivno djelovao naziva se Šenoino doba.

Projekt ‘Poezija u gradu’ iznikao je iz projekta ‘Poezija to go’ koji je već pet godina aktivno prisutan u javnosti. Autorica oba projekta je književnica Sonja Zubović. Autorica vizualnih rješenja na plakatima je dizajnerica Tena Pezdevšek.

Z. S.


Tagged: , , , , , , ,