Poletti: Vina & vinili uz 180. obljetnicu vinarije

Obitelj Poletti nedavno je u svojem Wine & Food baru Casa Manzolin u Poreču proslavila veliku obljetnicu – 180 godina od početka proizvodnje vina, a sada su je obilježili i u Zagrebu.

Tako su i uzvanici iz metropole mogli doživjeti djelić svečane atmosfere, uz priču o povijesti vinarije i vina te pomno odabranu glazbu s vinila i obiteljskog gramofona koji je za ovu prigodu došao iz istarskog Markovca.

Peter Poletti je sa sinom Matteom ispričao da je istražujući svoje podrijetlo, pronašao kupoprodajni ugovor u kojem se spominju obiteljski vinogradi stari 180 godina. Početak seže u 1842. godinu kada je nono Piero Bernobich od svog tasta Marca Dellemarne kupio šest hektara zemlje u selu Markovac nedaleko Višnjana, za tadašnjih 113 fiorina. Od tada je obitelj Poletti na tom istom mjestu već osam generacija – pod tri prezimena, Dellemarna, Bernobich i Poletti.‘Najbitnije je poštovati starije koji su postavili temelje, bez njih sada ne bih mogao imati ovo što imam. Važno je čuvati tragove svojih predaka. Zahvaljujući svom nonotu, naučio sam koliko je vrijedno ono što imamo, što su naši stari teškom mukom stvorili’, naglasio je Peter Poletti.

Danas obitelj Poletti obrađuje devet hektara pod vinovom lozom, na tržištu imaju šest etiketa vina od sorti malvazija istarska, muškat ruža, chardonnay, merlot, teran, cabernet sauvignon. Peter se, pri proizvodnji vina, drži očeve poruke: ‘Ako želiš raditi vino, radi ga onakvim kakvoga bi i sam pio.’ Zato Cabernet sauvignon odležava pet godina u podrumu kako bi sazrio onako kako ga je Peter zamislio. Upravo je to vino iz godine 2015., postiglo veliki uspjeh na natjecanju The Global Cabernet Sauvignon Masters 2020 kao peti najbolji na svijetu. Osim Cabernet sauvignona i ružičasto vino Rossella od muškat ruže godinama osvaja visoke ocjene na natjecanjima. To je potvrđeno i nedavno na ocjenjivanju renomiranog projekta Vinske zvijezde na kojem je Rossella 2021 proglašena šampionom ocjenjivanja s čak – 95 bodova.Kako na zagrebačkoj prezentaciji ne bi nedostajalo glazbe, druge velike strasti Petera Polettija (nekada je radio i kao DJ), on je svoje stare ploče. Gosti su imali poseban zadatak, uz vina sljubiti i glazbu/pjesme koje je on zamislio. Tako su se uz sljedove vina i hrane redali i sljedovi glazbe…

Za aperitiv i uz Crudo di pesce bila je poslužena Malvazija istarska 2021, mlado, živahno, svježe vino, koje je pratila pjesma ‘Fresh’ Kool & The Ganga i ‘Walk of Life’, Dire Straitsa. Rossella 2021, senzualna i putena, voćna i dugotrajna, poslužena je uz Rižoto s kozicama i jagodama uz čak tri pjesme: ‘Easy’ grupe Commodores, ‘Something Stupid’ Franka Sinatre i ‘Everybody loves Somebody’ Deana Martina. Malvazija classica 2019 lijepo se spojila s Pačjim prsima i pjesmom ‘How deep is your love’ Bee Geesa i ‘Always’ Irvinga Berlina, i time dočarala svoju kompleksnost i dubinu. Merlot 1842 novo je vino vinarije, premijerno predstavljeno i pušteno na tržište na proslavi obljetnice u Poreču. Riječ je o cuvéeu dva merlota, iz 2016. i 2018. godine u kojem se guštalo polako uz pjesmu Princea ‘Purple Rain’ i ‘Misty’ Arethe Franklin te uz slavljeničku Tortu od čokolade. Degustaciju je završio moćni Cabernet Sauvignon iz 2011 godine uz sir Gran Istriano i moćni glas Barryja Whitea i pjesme ‘Baby Blues’ i ‘Midnight and you’.

Potpuno drukčija i posebna prezentacija vina uz stare ploče, zadivila je publiku, koja je glazbom prošlih vremena dozvala i neke posebne trenutke.

‘Glazba je emocija i vino je emocija, trebamo u njemu guštati polako i umjereno i jedino tada ćemo osjetiti poruku koju je vinar vinom htio poslati, kao i glazbenik svojom glazbom’, zaključio je Peter Poletti i pozvao nazočne da dođu u vinariju u Markovcu i u Casu Manzolin u Poreču, kad se zažele finih zalogaja, uz vrhunska istarska vina s emocijom.

M. V. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , , ,