Poljski glazbenici u Crvenom ciklusu Zagrebačke filharmonije

Crveni ciklus Zagrebačke filharmonije nastavlja se u petak 8. studenoga. Ovog puta koncert će biti u znaku Poljske, kad će Zagrebačka filharmonija u duhu dobre suradnje s Veleposlanstvom Republike Poljske obilježiti njihov Dan nezavisnosti.
Antoni Wit,Filharmonia NarodowaOrkestar Zagrebačke filharmonije ugostit će veleuglednog poljskog dirigenta Antonija Wita, a klavirski nastup imat će istaknuti poljski umjetnik, pijanist Marcin Koziak.

Antoni Wit jedan je od uglednijih poljskih dirigenata zapravo prvak poljske glazbe. Impozantnu dirigentsku karijeru započeo je pobjedom na najvećem dirigentskom natjecanju Herbert von Karajan. Dirigirao je svim vodećim orkestrima u Poljskoj i izvan nje, a ipak je ostao privržen Varšavskoj filharmoniji čiji je generalni i umjetnički ravnatelj tijekom čitavih 12 godina (2001-2013).

Potvrda kvalitete došla je u obliku šest nominacija za nagradu Grammy  koju je i osvojio ove godine. 150 snimljenih nosača zvuka, pet milijuna prodanih ploča dio su zavidne biografije ovog maestra.

Marcin KoziakRanije započeta suradnja dirigenta Antonija Wita i pijanista Marcina Koziaka bit će okrunjena još jednim dojmljivim klavirskim koncertom. Mladi Koziak (rođen 1989.) niže uspjehe, pohvale i angažmane u glazbenom svijetu gdje god se pojavi. Pobjednik je brojnih međunarodnih natjecanja mladih pijanista Chopin, a na ovom koncertu će pokazati svoje umijeće upravo izvedbom 1. koncerta za klavir i orkestar Frédérica Chopina .

Na programu će također biti djela poljskih skladatelja: Wojciecha Kilara Orawa za gudače i Koncert za orkestar Witolda Lutosławskog. A izvedbom ovog djela obilježit će i 100-godišnjicu rođenja Witolda Lutosławskog (1913-1994) kojeg s razlogom ubrajaju među uspješnije i znamenitije europske skladatelje 20. stoljeća.

Stoga budite sa Zagrebačkom filharmonijom u petak, 8. studenoga u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog!

I. R.

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,