Pomirba kalničkih šljivara i križevačkih purgera

Od 2. do 4. lipnja u Križevcima će se održati najveća turistička manifestacija toga kraja 55. Križevačko veliko spravišče.U znak sjećanja na legendu o ‘pomirbi’ kalničkih šljivara i križevačkih purgera, manifestacija je nazvana Križevačko veliko spravišče, njegujući tradicionalne običaje uz razvijanje bratstva i pajdašije među ljudima dobre volje. Na press konferenciji u Križevcima, predstavljena je manifestacija i njezin bogat program.

‘Naša najstarija manifestacija priča priču o našem gradu i njegovoj povijesti na koju smo iznimno ponosni. Zahvaljujem svima koji će sudjelovati u organizaciji na trudu i energiji koju daju kako bi sve bilo onako kako to zapovijedaju Križevački štatuti’, naglasio je lokalni pročelnik Sandro Novosel.

‘Ove godine smo se trudili da, uz tradicionalne, donesemo neka nova osvježenja u program. Jedna od njih, uz našu Štrukijadu, je Gvercijada, kušanje gverca i njegovo ocjenjivanje’, najavila je direktorica Turističke zajednice Grada Križevaca, Olinka Gjigaš. U večernjim satima posjetitelje očekuju koncerti Marka Kutlića, klape Iskon, Matije Cveka i Dražena Zečića.

Tu je i bogata gastronomska ponuda kao i velika Štruklijada u kojoj pripremom štrukli sudjeluju mjesni odbori i gradske četvrti Križevaca, a svi posjetitelji mogu uživati u besplatnoj degustaciji te dati svoj glas najboljima. Tradicionalno se priprema i velika gastro atrakcija – pečenje vola – s besplatnom podjelom građanima.

U tradicionalnoj špelanciji pomirbe sve okupljene se podsjeća na nastanak Križevačkih štatuta, gradom voze kočije, a posjetitelji mogu organizirano obići sve križevačke znamenitosti. Predstavu pomirbe igraju amaterski glumci uz režiju Jana Kerekeša.

‘Amateri često pristupaju nastupu s puno više volje i srca pa mi je drago da sam ove godine dio amatera na Spravišču. Glumci žive svoje likove od samog početka pripreme predstave i spremni su’, istaknuo je Kerekeš.

V. K. / Foto: Waves


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,