Ponuda OPG-ova i radionica o jestivom cvijeću oduševili posjetitelje

Marmelada od ruža, domaći senf s kurkumom, prirodni sokovi, suhomesnati proizvodi, med, voće i povrće, samo su mali dio bogate ponude koja se mogla pronaći na sajmu OPG-ova u zagrebačkom naselju Borovje.
 
Inicijativa Elizabete Kelečić za održavanjem ovog događaja pokazala se više nego odličnom idejom, a podršku u organizaciji pružila je Gradska četvrt Peščenica-Žitnjak. Naime, u naselju je manjak trgovina, a želja za placom nažalost do danas nije realizirana pa su stanovnici ovog dijela Zagreba s veseljem dočekali kvartovski plac i mogućnost kupovine domaćih proizvoda. Plac se smjestio u ulici grada Chicaga i već od samog početka u 8 sati posjetitelji su bili oduševljeni ponudom.
 
‘Zaista odlična ideja! Ovakva događanja bi se trebala i češće održavati. Skoro pa na kućnom pragu imamo domaće proizvode. Fantastično! Kad će biti iduće izdanje placa?’, komentirala nam je gospođa koja je bila oduševljena malim domaćim placom u svom kvartu.
 
U Borovju je svoje proizvode predstavilo osamnaest proizvođača od kojih su mnogi nositelji oznake Plavi ceker. Većinom su bili OPG-ovi iz Zagreba i Zagrebačke županije te iz Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije.
 
Posjetitelji su imali priliku upoznati OPG Rosa i njihove proizvode od ruža, OPG Cajzler koji nudi domaću kozmetiku, OPG Bakin recept, proizvođača domaće tjestenine, OPG Štefanec, OPG Horizont sirevi te OPG Robert Hadžić s jagodama. Na sajmu je bio i OPG Kelečić koji je prezentirao razne džemove, sirupe i pesto od medvjeđeg luka, dok su iz Iris i Branimir delicija posjetiteljima ponudili odličan beskvasni kruh.
 
Tvrtka SMID prezentirala je svoje pekmeze i razne namaze, OPG Kvež iznimnu ponudu suhomesnatih proizvoda, OPG Kuzmić ponudio je domaći sir, za ponudu meda bio je zadužen OPG Mikelec, namaze od buče i druge proizvode od buče u ponudi je imao OPG Kristina Perković, bučino ulje OPG Đumlijan, a OPG Mišić je u ponudi imao gljive. Na sajmu se predstavio i obrt Light & Shine Art sa svojim unikatnim mirisnim lanternama.
 
Cvijeće kao gastro zvijezde radionice
 
U organizaciji Udruge biofila Hrvatske i portala za gastronomiju Gric Gric u sklopu sajma održala se i radionica o jestivom cvijeću. Ispred Udruge govorio je prof. Albert Marinculić, dok je urednik portala Gric Gric, chef Bojan Hohnjec pripremio dvije vrste namaza, namaz od tikvica i Hot Dog, koje su posjetitelji imali priliku degustirati. OPG Etix Eko iz Velike Gorice podržao je radionicu svojim ekološkim mikrobiljem.
 
Albert Marinculić i Bojan Hohnjec

Albert Marinculić i Bojan Hohnjec

Na radionici se mogla kušati i salata od endivije, rikole i radiča začinjena kiselicom s dodatkom latica božura i maćuhice te salata od radiča s kiselicom sa cvjetovima zijevalice. OPG Ljubičin vrt za degustaciju je ponudio juhu od krastavaca s bosiljkom i vrhnjem te namaze u kojima je glavni dodatak bio medvjeđi luk. Mogao se kušati i cvijet boražine, cvijet kineskog kupusa i vlasca koji su se odlično sljubili s pogačicama od bučinog brašna.
 
Proljetna delicija – medvjeđi luk
 
Kako je istaknuto na radionici, proljeće je stiglo, a s njim i mnogobrojne biljne gastro delicije. Jedna od njih svakako je i medvjeđi luk koji je u kuhinji pravi majstor vrhunskih delicija. Ova samonikla biljka s blagim okusom češnjaka koja ima i ljekovita svojstva u kuhinji se može primijeniti na razne načine. Jeste li znali da se od medvjeđeg luka može napraviti pesto, začinska sol, kruh i salata? Ova proljetna delicija može biti i dodatak rižotu sa šparogama, ali i njokima od slanutka.
 
Prvi domaći plac uspješno je realiziran. Čestitamo organizatoru uz zahvale za sudjelovanje svim izlagačima. Dakako, posebno veliko hvala i svim posjetiteljima. I nadamo se da se uskoro opet negdje družimo!
 
Tekst/foto: Tonka Hohnjec (Gric Gric)
 

 


Tagged: , , , , , , , , ,