Pop up izložba fotografija Slavke Pavić

‘Hodanje i fotografija liječe’, riječi su jedne od najvećih hrvatskih fotografkinja druge polovice 20. stoljeća – Slavke Pavić.Danas više nego ikada dok hodamo primjećujemo detalje, zgrade, prozore, izloge, ljude, arhitekturu i estetiku svakodnevice, fotografski ih pamtimo i trajno arhiviramo u našim sjećanjima, jer novi svijet u kojem se danas nalazimo podsjetio nas je, kako je život trenutak koji se ne može vratiti, ali ga možemo pamtiti.

Postoji jedan prolaz u Zagrebu, koji je istovremeno u najužem centru grada i na rubu gradske šume, koji je povučen, miran, tajanstven i omiljen njegovim stanovnicima – Dežmanov prolaz. Na njegovu samom vrhu smjestio se Velvet cafe – galerija, kultno mjesto za ispijanje kave i najfinijih slastica. Oduvijek je Velvet njegovao i slavio umjetnost u svim njezinim oblicima, stoga je za svoje reotvorenje posjetiteljima i slučajnim prolaznicima ponudio ‘Sjećanja u prolazu’, pop up izložbu legendarne fotografkinje Slavke Pavić u organizaciji PRiredba studija.

U vremenima kada nam je kultura postala nedostupna, kada su kazališta, muzeji, galerije zatvoreni, svaki oblik umjetničkog izražavanja pokazuje kako je umjetnost nužnost bez koje je teško zamisliti život.

Fotografski opus Slavke Pavić bilo bi gotovo nemoguće i jako teško obuhvatiti, i zbog nemogućnosti pristupa njezinoj bogatoj arhivi, fotografkinja je ustupila one koje su dostupne i koje dokumentiraju trenutke određenih vremena, bilo da je riječ o arhitekturi, pejzažu ili detaljima kroz kompoziciju bez da zajedno čine povezanu cjelinu. Baš ti različito zabilježeni trenuci dokaz su vremena zaustavljenog na fotografijama.

Korona i potres Slavku Pavić su trenutno odvojili od Zagreba, ali zahvaljujući njezinoj životnoj energiji, susretljivosti i neiscrpnoj volji i želji za radom, vrlo rado se odazvala pozivu i odabrala fotografije koje je imala u svom kompjutoru sa sobom, na svojoj trenutnoj adresi u Dramlju.

Vjerujemo kako će njene fotografije, njeni kadrovi Zagreba podsjetiti prolaznike na sve lijepe trenutke i kutke ovoga grada i vratiti vjeru i nadu da ćemo ponovo uživati u svim njegovim pričama i čarolijama.

M. R.


Tagged: , , , , , , , ,