Umjetnost Zagreba u Lisabonu

Umjetnost pomiče granice na svim područjima, a ponekad preskače i one zacrtane u kartama. Zaključak je to povodom skorašnjeg otvorenja izložbe ‘Umjetnost Zagreba u Lisabonu’, kojom će se kroz dvije zasebne izložbe obilježiti kulturno-umjetnička razmjena i četiri desetljeća prijateljstva između dvaju europskih metropola.Nakon gostovanja Zagrebačke filharmonije na lisabonskom festivalu Ao Largo, u Nacionalnom muzeju kočija u Lisabonu, 3. studenog bit će predstavljeni radovi slikara Vatroslava Kuliša u sklopu njegove izložbe ‘Centripetalne fuge’ te radovi fotografkinja Marije Braut i Slavke Pavić kroz izložbu ‘Zagreb iz drugog ugla’.

Posebnu pažnju izazivaju ‘Centripetalne fuge’ Vatroslava Kuliša koji se, kako primjećuje likovna kritičarka Iva Körbler, u svom posljednjem ciklusu fokusira na tri moguća polazišna motiva: sunce, cvijet i vrtlog, pomoću kojih eksperimentira s dubinom prostora kadra, poliperspektivnošću i brojnim nizanjem pozadinskih planova. Kroz izmjene i kontrapunktiranje snažnih poteza i curenja boje te dijelova koji su kontemplativni, lirski i autorefleksivni, Körbler kod Kuliša prepoznaje intrigantan dijalog s podlogom, koristeći tople i hladne nijanse boja za uspostavljanje prednjih vizualno bliskih i udaljenijih planova struktura na slici.

Kuliševa izložba u Lisabonu na zanimljiv će i intrigantan način približiti kulturu i likovnu baštinu Hrvatske te nesumnjivo probuditi velik interes portugalske publike. Izložba će biti otvorena od 3. studenog do 3. prosinca. Organizatori su Grad Zagreb, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalu, Galerija Klovićevi dvori i Muzej grada Zagreba, a njezino održavanje podupiru Ministarstvo kulture Portugala, Opća uprava za kulturnu baštinu Portugala, Nacionalni muzej kočija Lisabon i Grad Lisabon. Autorice izložbi su Iva Prosoli (Marija Braut i Slavka Pavić) i Katarina Srdarev (Vatroslav Kuliš), a za koordinaciju izložbe zadužena je Silvana Bessone iz Nacionalnog muzeja kočija.

Vatroslav Kuliš diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. Autor je nekoliko scenografskih i dizajnerskih rješenja u hrvatskim kazališnim kućama te nekoliko grafičkih mapa, opremio je i ilustrirao brojne knjige, a radovima sakralne tematike opremio je i nekoliko crkava. Boravio je na studijskim putovanjima u Parizu (Cité des Arts), Münchenu, New Yorku i Melbourneu. Radovi mu se nalaze u domaćim muzejima i galerijama u te u privatnim zbirkama u Hrvatskoj i svijetu. Izlagao je na više od 150 samostalnih i preko 120 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

K. I.


Tagged: , , , , , , , , ,