Poruke_Mess@ges u MSU

U Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu, u četvrtak, 12. rujna  u 13 sati, otvara se izložba ‘Poruke’.

Izložba u MSU - Poruke_Mess@gesMeđunarodna izložba digitalnih foto-poruka Poruke – Šalju: Učenice i učenici od 12 do 19 godina / Messages – From: Students aged 12 – 19 dio je projekta Hrvatskog vijeća Međunarodnog društva za obrazovanje putem umjetnosti – InSEA (HRV-InSEA), ove godine u partnerstvu s Pedagoškim odjelom Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.

U Muzeju suvremene umjetnosti, u edukativnom prostoru Školica i predvorju, predstavit će se 102 rada učenika iz Portugala, Slovenije, Španjolske i Hrvatske.

Radovi predstavljaju vizualno-tekstualne odgovore učenika na pitanja dana na promišljanje učenicima i njihovim učiteljima/nastavnicima/mentorima: Kako oblikovati razumljivu vizualnu poruku uz pomoć digitalne fotografije? Kako uspostaviti komunikaciju? Kako u svome neposrednom ili širem okružju potaknuti diskusiju o temama i problemima na koje se možda nedovoljno zapaženo ukazuje u drugim segmentima vizualnih umjetnosti – o aktualnom autentičnom (ili možda ipak manipuliranom?) viđenju svijeta, interesima i problemima djece i tinejdžera te o eventualnim mogućnostima rješenja iznesenih problema?

Izložba Poruke_Mess@ges  (MSU)Svaka se ‘e-foto-poruka’ sastoji od digitalne fotografije snimljene foto aparatom ili mobitelom; naznake pošiljatelja poruke, odnosno autora (From); kome je poruka upućena, odnosno primatelja (To); naziva fotografije i godine nastanka, uobičajenog za likovne radove, koji je ujedno i tekstualni sadržaj poruke (Subject); kratkog objašnjenja, kao dodatnoga tekstualnog sadržaja poruke – samo prema potrebi i osobnoj želji autora.

Ovogodišnji projekt HRV-InSEA-e Pošalji vizualnu poruku u mediju digitalne fotografije nastavlja se na trogodišnji projekt Kako izraziti osjećaj u mediju digitalne fotografije?. Druga i treća međunarodna izložba Bol/Pain i Radost/Joy: Osjećaj (…) u digitalnoj fotografiji učenica i učenika od 12 do 19 godina, bile su popraćene dvojezičnim tiskanim i online katalogom. Kao umjetnički medij izražavanja i komunikacije u ovim projektima odabran je suvremeni medij – digitalna fotografija – gotovo svim korisnicima podjednako dostupan i jednostavan za primjenu – od učenika i njihovih učitelja/nastavnika do organizatora izložbe i urednika kataloga te mrežnih stranica.

IIzložba Poruke_Messages u MSUnSEA (International Society for Education through Art), nevladina je organizacija u okrilju UNESCO-a, najstarije je krovno društvo u likovno-umjetničkom obrazovanju u svijetu, nastalo 1954. godine na prijedlog Sir Herberta Reada, poznatoga povjesničara umjetnosti, pjesnika te književnoga i likovnog kritičara.

Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a autorica projekta i izložbe Mirjana Tomašević Dančević, nastavnica i umjetnica.

Više o projektima može se vidjeti na stranicama InSEA-e: a) Svjetske InSEA-e, www.insea.org i b) Europske, www.insea.europe.ufg.ac.at, c) HRV-InSEA-e, www.hrv-insea.hr

MSU

Tagged: , , , , , , , , , ,