Povratak u kino: HAVC-ov program hrvatskog filma

Program hrvatskih filmskih uspješnica u sklopu kampanje ‘Povratak u kino’ nastale na inicijativu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) u suradnji s audiovizualnom zajednicom, predstavljen je uoči projekcija triju domaćih naslova u multipleks dvoranama.‘Ovo je dan posvećen hrvatskom filmu i hrvatskoj filmskoj baštini. Zahvalni smo svima koji su pomogli u ovoj kampanji: HRT-u, Novoj TV, RTL-u i kinima. Krećemo sada s programom hrvatskog filma koji će se u CineStaru nastaviti i na jesen, a u Kino mreži će se prikazivati noviji i stariji filmovi koji će nas razveseliti i rastužiti. Bit će tu i dokumentaraca te jedan program posvećen dokumentarnim filmovima o Domovinskom ratu. Kampanja Povratak u kino popraćena je izvrsnim promidžbenim spotovima za koje je zaslužna ekipa koju je vodio Hrvoje Hribar,’ rekao je ravnatelj HAVC-a, Chris Marcich.

Program hrvatskog filma obilježen je prikazivanjem filmova ‘Sonja i bik’ redateljice Vlatke Vorkapić, ‘Posljednji Srbin u Hrvatskoj’ u režiji Predraga Ličine te ‘Šegrt Hlapić’ redatelja Silvija Petranovića.

‘Ova ideja za povratak u kino bila je prilika da napravimo jedno istraživanje kroz povijest hrvatskog filma i da ispitamo što nam je film kroz protekla desetljeća imao za reći o Covidu, pandemiji, svemu ovome potpuno nemogućem i nevjerojatnom što živimo,’ dodao je kreativni direktor kampanje, redatelj Hrvoje Hribar.

Kino mreža će u rujnu prikazivati uspješnice iz raznih razdoblja domaće kinematografije poput ‘Čudesne šume’ Milana Blažekovića (1986.), ‘Kapetan Mikula mali’ Obrada Gluščevića (1974.), ‘Servantes iz Malog mista’ Daniela Marušića (1982.), ‘U raljama života’ Rajka Grlića (1984.), ‘Sretno dijete’ Igora Mirkovića (2007.), ‘Gosti iz Galaksije’ Dušana Vukotića (1981.) i kratki igrani film ‘Teleport Zovko’ Predraga Ličine (2013.).

Nacionalna medijska kampanja ‘Povratak u kina’ počela je 20. kolovoza, a osmišljena je kroz seriju imaginarnih filmskih najava nastalih interpretacijom sedam filmskih naslova. Domaća filmska industrija kroz ovu akciju želi nam poručiti kako snaga sedme umjetnosti, raskoš filmske mašte i njezina opaka istinitost ne mogu nestati. Teško je nadomjestiti čaroliju filmske dvorane. Veliki filmovi nisu napravljeni za prikazivanje na džepnim telefonima.

Selektori programa hrvatskog filma su redom poznati domaći filmaši: izvršni producent Zagreb Film Festivala, Hrvoje Laurenta, direktor Kina Mediteran i Festivala mediteranskog filma u Splitu te predsjednik Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača Alen Munitić i redatelj Hrvoje Hribar.

Kampanja je humanitarnog karaktera, a prihod od ulaznica namijenjen je restauraciji filma Sedmi kontinent, zanemarenom remek djelu Dušana Vukotića, kojem prijeti fizičko propadanje.

‘Bolest nam je pokazala da su promjene neizbježne, morat ćemo se prilagoditi novim uvjetima. Ali pokretna slika, neki narativ te potreba da govorimo svoj filmski jezik i da govorimo svoj jezik kao narod – to se jednostavno neće izmijeniti. Filmovima moramo dati novi prostor i formate, moramo se vratiti u Hrvatsku kinoteku, u fundus Radiotelevizije Zagreb, sada Hrvatske radiotelevizije, i sva ta čudesa osposobiti za gledanje’, zaključio je Hrvoje Hribar.

HAVC

Tagged: , , , , , ,