Predstava Allons enfants izbačena s Dubrovačkih ljetnih igara?

Ansambl predstave ‘Allons enfants’ (Nataša Rajković / Bobo Jelčić) uputili su otvoreno pismo Kreši Dolenčiću, vijeću i intendantu Dubrovačkih ljetnih igara Krešu Dolenčiću, kao i Ministarstvu kulture, pitajući hoće li se njihova predstava naći u programu Igara o čemu nisu dobili službeno očitovanje. Pismo prenosimo u cijelosti:Allons enfantsNakon prošlogodišnjeg postavljanja predstave ‘Allons enfants’ na Dubrovačkim ljetnim igrama, autori i ansambl predstave dobili su najprije usmenu, a zatim i pisanu potvrdu kako će predstava ove godine doživjeti reprizu. Uvid u objavljeni program ovogodišnjih Igara pokazuje da predstava ‘Allons enfants’ ipak nije na programu, no o tome ansambl nije dobio nikakvu službenu obavijest. Neslužbeno saznajemo da razlozi leže u nedostatku finacijskih sredstava.

Stoga, nekoliko dana prije otvorenja pitamo nadležne: intendanta DLJI, vijeće DLJI te Ministarstvo kulture RH, nalazili se predstava u ovogodišnjem programu ili ne? Tražimo službeno očitovanje!

Ako se ne nalazi, zašto o tome nismo pravovremeno službeno obaviješteni, s obzirom na to da smo planirali rad na obnovi predstave te za to rezervirali termine (još u siječnju)?

Ako je problem u financijama, zašto se ‘rezanje’ sredstava ne provodi solidarno, tako da se svima smanjuju honorari (zar producent nema nekakve formalne obaveze prema suradnicima)? Ako i bez pogovora prihvatimo razloge skidanja predstave s repertoara, ostaje možda i ključno pitanje tretmana projekta i cjelokupnog autorskog i izvođačkog tima. Kako je moguće da se to događa tri tjedna prije dogovorenih termina izvedbi bez ikakvih preuzimanja profesionalne i etičke odgovornosti?

Što će biti s ovogodišnjim premijernim izvedbama koje su nekoliko puta skuplje od naše predstave pa će vjerojatno skuplja biti i njihova obnova? Znači li to da i one s obzirom financijsku situaciju neće imati reprizu? Podsjećamo: Ravnatelj ljetnih igara prošle je godine postavio tri predstave, u njih uložio sredstva i onda ih ovo ljeto dokinuo. Bez objašnjenja, bez polaganja računa. Može li ga se barem pozvati na odgovornost?

I na kraju, prije desetak dana je tražen, hitno, koncept predstave, i to predstave koja je prošle godine izvedena. Koncept za nešto što već postoji! Vjerojatno stoga što se, u skladu s našim načinom rada, postojeći koncept namjeravao puniti aktualnim lokalno-političkim događajima, kako je to bilo i proišle godine. Je li to, možda, kamen spoticanja? I zašto je tražen koncept predstave, ako za predstavu nema novaca i što bi bilo da smo ga dali? Bismo li onda dobili novce? Predstava se, inače, igra u gradskoj vijećnici, i već je jednom za manadata prethodnog intendanta skinuta iz nacrta reperoara zbog nikad razjašnjenih okolnosti. Da li se ponavlja ista priča?

Ansambl predstave

(Nataša Rajković, Bobo Jelčić, Petra Jeleča, Perica Martinović, Marija Škaričić, Dina Puhovski, Nikša Butijer, Marko Makovičić, Krešimir Mikić, Edi Jertec, Jerko Marčić)

Foto: DLJI

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,