Predstavljen Bijelo dugme – Box set deluxe

Na Zagrebačkom velesajmu, u sklopu sajma knjiga Interliber, predstavljen je projekt ‘Bijelo dugme – Box set deluxe’, dosad vjerojatno najveći diskografski pothvat na ovim prostorima.Želimir Babogredac i Željko BebekO izdanju su nakon kraćeg nastupa dugogodišnjeg pjevača Bijelog dugmeta Željka Bebeka, koji je otpjevao pjesme ‘Loše vino’, ‘Ima neka tajna veza’, ‘Ružica si bila’ i ‘Selma’, govorili direktor Croatia Recordsa i autor projekta Želimir Babogredac, koautor knjige i dugogodišnji glavni urednik Jugotona Siniša Škarica, koautor knjige, rock kritičar, novinar i redatelj Dušan Vesić, te ugledni svjetski fotograf, autor brojnih fotografija u knjizi i prijatelj benda Bijelo dugme, Brian Rasic.

‘Ne znam koja bi rečenica sada mogla opisati moje oduševljenje kada vidim ovaj box set pred sobom, u ovo vrijeme kada slavim 40. godišnjicu karijere. Na ovakav način mogu doći do ploča i to me toliko obradovalo da mi nije žao ni jedne ploče koju sam u ratu izgubio’, rekao je oduševljeni Željko Bebek.

‘Ja sam na tome radio godinu dana i baš sam rekao da nikada nije dosta vremena. Trebala nam je godina dana da sve posložimo kako treba. Jako sam zadovoljan’, rekao je autor projekta i direktor Croatia Recordsa, Želimir Babogredac.

Na projekt se osvrnuo i nekadašnji glavni urednik Jugotona, Siniša Škarica: ‘Sve je bilo sjajno organizirano i provedeno u djelo. Bijelo dugme je najveći bend na ovim prostorima svih vremena. Sam box set je napravljen savršeno i sve je na svom mjestu. Knjiga je čvrsto autorski koncipirana i pokriva kompletno razdoblje Bijelog dugmeta. S bendom sam imao odnos suradnika i urednika, a čim sam ih čuo prvi put na radiju, znao sam da se sprema nešto veliko’, rekao je.

Knjigu ‘Bijelo dugme’ i projekt je komentirao i koautor, Dušan Vesić. ‘Od početka mislim da je ovo najvažnije izdanje svih vremena u regiji. To je ono nešto zašto je Jugoton pomicao granice i Bijelo dugme s njim. Pisanje knjige je bio težak posao, ali ujedno i najbolji tekst koji sam u životu napisao’, istaknuo je.

Želimir Babogredac istaknuo je da je do ideje za ovaj veliki projekt došao ugledavši se na izdanja svjetskih pandana Bijelog dugmeta – Beatlesa i Rolling Stonesa. S autorom skoro svih pjesama Bijelog dugmeta, Goranom Bregovićem, dogovorio se oko ovog izdanja na obostrano zadovoljstvo. Bregović je istaknuo: ‘Znam da je to u današnje vrijeme u svakom smislu složeno, zahvalan sam diskografskoj kući Croatia Records na elegantnom naporu koji su uložili u objavljivanje ovog izdanja.’

‘Snimke na pločama su remasterirane u Abbey Road studiju, pod paskom Seana Mageeja, koji je bio dio ekipe čiji je remaster ‘Stereo Vinyl Box Set’ Beatlesa iz 2011. godine nagrađen i prestižnom nagradom Grammy u kategoriji Najbolji povijesni album. Ploče s tim snimkama potom su poslane u Češku, točnije u Lodenice, gdje se nalazi najveća europska tvornica vinila – GZ Vinyl. Sve to garantira najveću moguću kvalitetu zvuka’, opisao je Želimir Babogredac ukratko proces proizvodnje ‘Box seta’.

Na predstavljanju je prikazan i dokumentarac CMC televizije o svim fazama stvaranja izdanja ‘Bijelo dugme – Box set deluxe’. Dokumentarni film djelo je autora Tonija Volarića.

‘Bijelo dugme – Box set deluxe’ po prvi put objedinjuje svih devet studijskih albuma na novom 180-gramskom vinilu, uz bonus singlicu ‘Top / Ove ću noći naći blues’ (od čije objave je također prošlo 40 godina ). Ovo limitirano, luksuzno izdanje obogaćeno je i knjigom ‘Bijelo dugme’, koju potpisuju dobri poznavatelji benda, suradnici i prijatelji, neprijeporni poznavatelji pop kulture i rocka posebno, Siniša Škarica i Dušan Vesić. U knjizi se nalazi i veliki broj nikad objavljenih fotografija i dokumenata iz diskografske karijere Bijelog dugmeta, download šifra za preuzimanje svih remasteriranih pjesama iz ovog box seta te rijetke memorabilije grupe. Projekt prate i prvi hrvatski super audio CD nosač zvuka visoke rezolucije ‘Kad bi’ bio bijelo dugme’ te DVD s 34 spota Bijelog dugmeta.

C. R. / Foto: Marko Šolić


Pročitajte još: Bijelo dugme: Box set deluxe , Bijelo dugme – 40 godina , Prva autorizirana biografija Bijelog dugmeta , Bregović na svjetskoj turneji s Alenom Islamovićem


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,