Predstavljena knjiga Mirjane Kasapović – Zbogom postjugoslavenstvu!

Nema sumnje da će knjiga Mirjane Kasapović ‘Zbogom postjugoslavenstvu!’, predstavljena u Velikoj dvorani Školske knjige u Zagrebu u nazočnosti brojnih uzvanika, u rekordnom roku postati hrvatska publicistička uspješnica.

O toj uzbudljivoj, popularno napisanoj i znanstveno utemeljenoj studiji, u kojoj se Jugoslavija naziva ‘najneuspješnijom europskom državom 20. stoljeća’, govorili su Dražen Budiša; izv. prof. dr. sc. Zlatko Begonja; Gordan Malić; predsjednik Upravnog odbora Školske knjige dr. sc. Ante Žužul i urednik dr. sc. Deniver Vukelić. Svečanost je vodila Zrinka Turalija, a izabrane ulomke iz djela čitao je glumac Vedran Mlikota.

Prema riječima Dražena Budiše knjiga ‘Zbogom postjugoslavenstvu!’ dr. sc. Mirjane Kasapović razorna je i argumentirana kritika povijesnog revizionizma u interpretacijama jugoslavenske države i komunističkog režima u staroj jugoslavenskoj historiografiji i u novim, tzv. postjugoslavenskim studijama.

Pročelnik Odjela za povijest na Sveučilištu u Zadru izv. prof. dr. sc. Zlatko Begonja smatra da je knjiga ‘Zbogom postjugoslavenstvu!’ svojevrsni vademekum, obvezatan priručnik bez kojega će biti teško uvidjeti duboka značenja svih navedenih pojmova, napose jugoslavenstva i postjugoslavenstva. Riječ je o štivu koje nam je danas nužno, u kojemu je autorica na jednome mjestu sažela mnogobrojna istraživanja i promišljanja te jasno upozorila na nedostatke, netočne postavke i negativne posljedice navedenih pojmova za mnogobrojne procese u hrvatskom društvu, izjavio je izv. prof. dr. sc. Zlatko Begonja.

‘Nova knjiga Mirjane Kasapović Zbogom postjugoslavenstvu! napisana je kao znanstvena studija, a čita se kao uzbudljivi feature story. Popis literature od 40 stranica jedva se osjeti u tečnoj i duhovitoj naraciji. Citati su kao stilske figure. Stotinjak fusnota čini cijelu paralelnu knjigu polemika i kritičkih osvrta koji su i zabavni i razorni. Mirjana Kasapović o mitovima hrvatske politike i društva piše deideologizirano, bez konflikta ljubavi i mržnje. Koliko je živa naša politička prošlost, toliko su hladni, oštri i duboki uvidi u nju’, istaknuo je novinar Gordan Malić.

Prema riječima predsjednika Upravnog odbora Školske knjige dr. sc. Ante Žužula knjiga ‘Zbogom postjugoslavenstvu!’ postament je na kojemu se može izgraditi kritički stav o samosvijesti nacije.

‘Naše je društvo uvelike mentalno okamenjeno u ideologiziranoj prošlosti u kojoj još uvijek nismo u stanju povijesno prihvatiti stvarnost. Gotovo 80 godina živimo u improvizatorskom društvu u kojemu su zabranjene povijesne istine, pa stoga nisu do danas znanstveno definirani pojmovi dobra i zla. Knjiga Mirjane Kasapović Zbogom postjugoslavenstvu! prilog je mladim, neopterećenim znanstvenicima i sveukupnoj javnosti za demitologizaciju hrvatske politike i društva. Jedino tako možemo napraviti povijesnu prekretnicu koja će Hrvatsku udaljiti od ideologizirane prošlosti i njezine literature koja je prešutjela skrivene grobove, progone, gubilišta i genocidne likvidacije, kao i njihove počinitelje’, istaknuo je dr. sc. Ante Žužul.

Studija dr. sc. Mirjane Kasapović proširena je i razrađena verzija istoimenog članka koji je objavljen sredinom svibnja 2023. na mrežnoj stranici ‘Anala Hrvatskoga politološkog društva’ na kojoj je iznenađujuće brzo privukao neočekivano velik broj čitatelja. Ubrzo nakon objavljivanja u tom znanstvenom časopisu, članak su prenijeli mnogi tiskani i elektronički mediji. Izazvao je mnogo različitih rasprava, pa i političkih napada i vrijeđanja u javnosti. Ta nagrađivana politologinja i prevoditeljica, autorica mnogih knjiga i više od stotine znanstvenih članaka, tada nije smatrala svrhovitim reagirati na kritike, ali je na prijedlog dr. sc. Ante Žužula, predsjednika Upravnog odbora Školske knjige, odlučila napisati studiju u kojoj je proširila svoja znanstvena stajališta.

‘Zbogom postjugoslavenstvu!’ prva je knjiga objavljena u novoj biblioteci Školske knjige pod nazivom ‘Okomice’, a cilj joj je pridonijeti teorijskim, ali i političkim raspravama o povijesnome revizionizmu u Hrvatskoj imajući na umu prirodu jugoslavenskoga komunističkog režima i države (1945.–1992.), napomenuo je urednik knjige dr. sc. Deniver Vukelić. Studija ‘Zbogom postjugoslavenstvu!’, dostupna u webshopu i svim knjižarama Školske knjige, pridonijet će znanstvenoj, političkoj i društvenoj demitologizaciji Jugoslavije, njezina političkog i društvenog poretka.

Ulomci iz knjige

‘Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća. Nema države u Europi koja je u sedamdesetak godina postojanja, od prosinca 1918. do siječnja 1992., dvaput nastala i dvaput se raspala u moru krvi vlastitih stanovnika – u svjetskim, međudržavnim i građanskim ratovima svojih ‘južnoslavenskih plemena’ i svojih ‘bratskih naroda i narodnosti’. Prva je Jugoslavija trajala nepune 22, a druga nepunih 47 godina – zajedno su opstale manje od prosječnoga životnog vijeka europskih građana. Isprobani su svi ekonomski i politički aranžmani da se ta država očuva: bila je kapitalistička i socijalistička, monarhijska i republikanska, unitaristička i federalistička, pluralistička i monistička, kraljeva desničarska i maršalova ljevičarska diktatura. Bila je na Zapadu i Istoku, neopredijeljena i nesvrstana. Ništa nije pomoglo.’

Titova imovina

‘Titov uspon na socijalnoj ljestvici u komunističkoj Jugoslaviji poprimio je patološke razmjere. Na tome je putu pokazao potpun nedostatak suzdržanosti, umjerenosti i empatije prema ljudima kojima je vladao razvivši svojevrsne sociopatske poremećaje ličnosti. U siromašnoj zemlji izgradio je stil života koji ga je posve odvojio od ‘radničke klase i radnih ljudi’ u ime kojih je vladao. Prisvojeno je, obnovljeno ili sagrađeno tridesetak vila, rezidencija, dvoraca, ladanjskih kuća koje su mu bile na raspolaganju do kraja života (Pirjevec 2012: 513).’
‘Procjenjuje se da je u Titovim vilama bilo uposleno više od dvije tisuće ljudi. Bilo bi točnije kazati da je glavnina tih ljudi bila besposlena jer u većinu objekata Brozovi i njihova pratnja uopće nisu dolazili ili su to činili rijetko i nakratko. Valja istaknuti, piše slovensko-talijanski povjesničar Jože Pirjevec (2012: 205), ‘da je Tito državu stajao mnogo više nego kralj Aleksandar iako je potonji imao najveću civilnu listu među svjetskim monarsima, odmah iza japanskoga cara’.O autorici

Mirjana Kasapović umirovljena je profesorica komparativne politike na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Autorica je ili suautorica 12 knjiga i više od stotine znanstvenih radova objavljenih u Hrvatskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Švicarskoj, Poljskoj, Mađarskoj i drugim zemljama. Za knjige ‘Bosna i Hercegovina: podijeljeno društvo i nestabilna država’ (2005.) i ‘Politički sustav i politika Izraela’ (2010.) dobila je godišnje nagrade za znanost Republike Hrvatske. Povjesničari i stručna javnost ocijenili su njezinu monografiju ‘Bosna i Hercegovina 1990.-2020.-Rat, država i demokracija’ (2020.), koju je objavila Školska knjiga, kao iznimno vrijedno djelo za razumijevanje odnosa u Bosni i Hercegovini tijekom više od tri desetljeća.
Prevela je devet politoloških knjiga i više članaka s njemačkoga na hrvatski jezik. Objavila je mnogo stručnih, publicističkih i novinarskih radova. Bila je glavna i odgovorna urednica politoloških biblioteka ‘Politička misao’ i ‘Političke analize’ te časopisa ‘Anali Hrvatskog politološkog društva’ i ‘Političke analize’. Članica je Hrvatskoga politološkog društva i Društva hrvatskih humboldtovaca.

S. K. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , ,