Preludiranje Milka Kiša na savskom brodu Brazil

Raspoloženi Virovitičani podigli su na noge goste zagrebačkog kluba Brazil na Savi, gostujući u ‘Preludiranju’ Milka Kiša.Virovitički umjetnici koji se okupljaju na ‘Roklicerovim večerima’ u kafiću Cug stigli su na ‘Preludiranje’ u reprezentativnom sastavu – Zlatko Erjavec, Biljana Kovačević, Zlatko Kovačević Saksa, Sanja Lukica, Vlado Štimac, Darko Jirouš i Jasna Mališ.

Ponijeli su pregršt, stihova, gitaru, dobar glas i tradicionalne pogačice sa sirom koje priprema Jasna Mališ, domaćica Roklicerovih večeri u Cug . Za zagrijavanje atmosfere pobrinuli su se majstori svirači Zlatko Kovačević Saksa i Milko Kiš, koji su se u nekoliko sviračkih susreta u Virovitici i u Zagrebu razvili u skladan duo koji samouvjereno svira i brze i sentiš country & rock evergreene. Pritom grafički dizajner Zlatko Seksa i glasom i gitarom junački drži korak s profesionalcem Milkom Kišem, klavijaturistom Hladnog piva.

Vlado Štimac otvorio je pjesnički dio večeri dvjema pjesmama Roberta Roklicera jer, kako je rekao, umjetnici na ‘Roklicerovim večerima’ svoje nastupe tradicionalno započinju pjesmama začetnika večeri u Cugu, koji je prije svoje prerane smrti mnoge od njih potaknuo na pisanje. Pjesmom o nadahnuću koju je Virovitici darovao Roklicer svoj je nastup započela i Biljana Kovačević, čija je upravo objavljena zbirka poezije ‘CugAnno 2018.’ inspirirana večerima u kafiću Cug. Milko Kiš bio je jedan od prvih Roklicerovih gostiju na Virovitičkim umjetničkim večerima, stoga je za pozdrav Virovitičanima otpjevao pjesmu o tom gradu u kojem je pohađao muzičku školu. Kiševa pjesma o Virovitici, u kojoj je pozdrav prijatelju pjesniku, izvedena je već nekoliko puta na ‘Roklicerovim večerima’ i na ‘Jutru poezije’, a uvrštena je i u zbirku poezije Milka Kiša ‘Svirao sam po najgorim birtijama ovog grada’, objavljenu uz CD. Za Virovitičane je suza za preminulim prijateljem, koji ih je napustio ‘ali nije otišao’, kako kaže Biljana Kovačević u svojoj pjesmi, razlog da se s još većim žarom umjetnošću slavi život. Darko Jirouš unio je svježinu svojom poezijom u kojoj demonstrira kontrast između distorzičnog stiha i romantičnih osjećaja, koji je tipičan za generacije na prijelazu stoljeća.

Vesela ekipa Virovitičana iz Roklicerova pjesničkog kruga

Sudeći po izboru proze kojim su se predstavili, Virovitičani se podjednako dobro zabavljaju i glazbom i pričom. Zlatko Erjavec svojim je humoreskama iz knjige ‘Žene vole pametne muškarce’ još jednom demonstrirao kako na njegove duhovitosti nijedna publika ne može ostati ravnodušna. Sanja Lukica, pak, piše anegdote iz života žene srednjih godina. Iako još nema knjigu, raznolikim temama i izdašnom produkcijom ubrzano vozi prema prvom ukoričenju svojih pripovijedaka.

Nakon prvog dijela u kojem su se predstavili gosti, program su nastavili pisci i svirci iz publike. Milko Kiš u programu Preludiranje, naime, na brod Brazil na Savi svake srijede dovodi goste koji se bave glazbom poezijom ili prozom, dok u drugom dijelu programa poziva publiku da predstavi svoje stvaralaštvo.

S. P. / Foto: Ivanka Blažević Kiš


Tagged: , , , , , , , , , ,