Premijera predstave Žena i Djela Josipa Kosora

Novu premijeru u Drami Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, predstavu ‘Žena’, Josipa Kosora, nastalu prema dva njegova dramska teksta ‘Žena’ i ‘Café du Dôme’, koja će premijerno biti izvedena 4. ožujka u režiji Paola Magellija najavit će dva događanja u foyeru HNK.
Josip KosorU četvrtak, 18. veljače u 13 sati, bit će predstavljena ‘Djela Josipa Kosora’ u izdanju nakladnika Ex libris. U toj kući realiziran  je projekt tiskanja Kosorovih Djela u 12 svezaka, u kojemu su, uz poznata, prvi put biti objavljena i manje poznata ili dosada netiskana djela.

Uz Milana Begovića i Ivu Vojnovića, Kosor je najprevođeniji i najizvođeniji hrvatski dramatičar u inozemstvu u prvoj polovici prošloga stoljeća. Posljednje njegovo djelo uprizoreno u zagrebačkome Hrvatskome narodnom kazalištu bio je  ‘Požar strasti’ 1934. u režiji Branka Gavelle.

Josip Kosor je već jednom od svojih prvih drama ‘Požarom strasti’, privukao pozornost intelektualaca europskoga kruga. Poznati austrijski pisac Stefan Zweig pomagao mu je u realizaciji državne potpore austrijske vlade i to je bio početak Kosorovih lutanja na kojima će susretati i prijateljevati s velikim umjetnicima svojega doba poput Maksima Gorkoga ili Konstantina Stanislavskoga. Živio je u Beču i Münchenu, putovao Rusijom, boravio u Londonu, Parizu i Beogradu, a od 1938. sve do smrti 1961. najviše je boravio u Dubrovniku. Čak je dva puta bio  nominiran za Nobelovu nagradu za književnost. U svojim dramama Josip Kosor, vođen naturalističkim impulsima, izlazi iz realističkih okvira, portretirajući unutrašnjost situacija i likova kojima upravljaju podsvijest, nagoni i strasti, birajući psihološku i socijalnu tematiku, buntovno i bunovno istražujući krajnosti ljudskih emocija i postupaka. Njegov dramski opus obiluje fantazmagorijama, brutalnošću, neobuzdanim i razuzdanim prizorima na granici ludila, a sve to  Kosora označava kao autentičnoga hrvatskog ekspresionista koji tek čeka na svoje opravdano i ponovno scensko istraživanje.

Paolo Magelli rođen je u talijanskome gradu Pratu, ali od 1974. uspješno djeluje i na hrvatskim pozornicama. Tijekom svoje bogate umjetničke karijere surađivao je s mnogim velikim umjetnicima poput Pine Bausch ili Giorgia Strehlera, a njegove su predstave izvođene na mnogim europskim ali i  svjetskim pozornicama. Nakon gotovo stoljeća zatišja od Kosorovih oluja, redatelj Paolo Magelli današnjoj publici otkrit će kazališni potencijal istinskoga ekspresionizma i upoznati nove generacije s tim danas pomalo zaboravljenim piscem.

U predstavljanju, koje će moderirati ravnatelj Drame Ivica Buljan, sudjelovat će urednik izdanja, akademik Dubravko Jelčić, intendantica Dubravka Vrgoč, akademik Viktor Žmegač, akademik Boris Senker i dr. Ivica Matičević. U predstavi glume: Lana Barić, Livio Badurina, Nikša Kušelj, Goran Grgić, Zijad Gračić, Milan Pleština, Ivan Colarić, Petra Svrtan, Iva Mihalić , Jelena Perčin, Ana Begić, Silvijo Mumelaš, Dora Lipovčan i Ivan Vukelić.

I. S.

Tagged: , , , , , , , , , , ,