Pretpremijerno otvaranje Vinarije Galić

Iako je službeno otvorenje nove vinarije Galić najavljeno 9. studenog, ususret Martinju, na 10. obljetnicu rada vinarije Galić – ali i na datum koji zbog broja 9 nosim poseban značaj – vrata su otvorena i otkrila što se krije u betonskom kubusu u Kutjevu.Vinarija Galić krenula je s radom 2007. godine, kada je 40.000 trsova zasađeno na površini 6,5 hektara. Danas trsovi rastu na 60 hektara, a vrijedne ruke vinara svake godine plodove pretvaraju u 300.000 boca.

Vinar Josip Galić, otac i odgajatelj vinarije, uz glavnog enologa Slavena Jeličića te Andreja Markulina, direktora vinarije Galić, predstavio je novo zdanje koje u potpunosti može svakom posjetitelju približiti viziju ovog vinara.

Osim impresivnosti same zgrade nove vinarije, koja je rezultat rada Dva Arhitekta, odnosno Tomislava Čurkovića i Zorana Zidarića, opremljenost vinarije ono je što vrijedi spomenuti.

Velike drvene bačve sa staklom za priučavanje fermentacije, velike drvene bačve od 3300 litara za odležavanje vina, male od 330 litara za vinjak, betonska jaja i betonski konusi za buduća maceriranja vina, tankovi od inoxa, zatim Bacchus3, vinifikatori, tankovi i preše – sve je to dio novog igrališta Josipa Galića. Kako je sam Galić napomenuo, ideja ovog novog podruma jesu mogućnosti koje on pruža, mogućnosti istraživanja potencijala vina i svega u što se vino različitim postupcima može razviti. Uz obilazak podruma, koji su doslovno zabljesnuli sjajem inox tankova, priređen je i kulinarski dio u prostorima novog restorana i kušaonice vina.

Uslijedilo je promenadno kušanje vina vinara iz regije u atriju dvorca Kutjevo. Predstavnici vinarija Dvanajščak Kozol, Sontacchi, Bolfan, Kopjar , Petrač, Šember, Feravino, Krauthaker i Tomac ponudili su gostima najbolje iz vina Slavonije i Hrvatskog Podunavlja.

Radionicu pod nazivom ”Wines of Slavonia and Danube” (Vina Slavonije i Hrvatskog Podunavlja) održao je Saša Špiranec, koji je novinarima iz Hrvatske te njihovim kolegama iz Austrije, Njemačke, Poljske, Švicarske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i SAD-a, predstavio vina regije. Radionica o vinskim tržišnim trendovima održana je u nastavku, kako bi se uzvanici iz stranih zemalja, ali i Hrvatske, upoznali s trenutačnom situacijom i predviđenim razvojem hrvatskih vin na tržištima Švicarske, Austrije, Njemačke i Poljske.

H. K.


Tagged: , , , , , ,