Perak vina – perjanica kutjevačkog vinogorja

U zagrebačkom Vivat wine baru upriličena je promocija kutjevačke vinarije Perak na kojoj su se mogla kušati vina aktualnih berbi (Graševina, Rosé, Sauvignon blanc i Merlot), a kao posebno iznenađenje Graševina ledene berbe. Promociju je organizirala Udruga WOW (Women On Wine), na čelu sa Sanjom Muzaferijom, za čiju je lanjsku manifestaciju Pink Day, Ivica Perak posebno kreirao Rosé, koji se pokazao tako dobrim da je nastavio s redovnom proizvodnjom. Rosé berbe 2017. rađen je od sivog pinota (50 %) te podjednakog omjera cabernet sauvignona i merlota. Odlikuje ga svježina i umjereni alkohol (12 %), po mirisu i okusu najprije ‘vuče’ na jagodu da bi se tek kasnije otkrio nešto suptilniji šipak (nar). Rosé će zasigurno ostati među 11 etiketa koliko ih trenutačno ima Vinarija Perak, čiji se vinogradi nalaze na ponajboljim kutjevačkim položajima – Mitrovac, Vetovo, Lukač… Pod grožđem imaju 11 hektara, od čega 70% otpada na najunosniju sortu – graševinu.

Na degustaciji su nam ponuđene dvije, obje vrhunske – Graševina Mitrovac 2016 i Graševina Perak 2016 redovne berbe s više položaja. O Graševinama koje stvara ovaj diplomirani agronom i bivši enolog giganta Kutjevo d.d. ne treba previše zboriti nego samo uživati u njima. Dodajmo tek da je Graševina s Mitrovca malo alkoholnija (13%) s predivno izbalansiranim kiselinama i ostatkom šećera. I u svojoj drugoj godini još je svježa, voćna (jabuke, tropica), sortno prepoznatljiva, ali i toliko potentna da može još koju godinu živjeti u boci. Tzv. redovna Graševina 2016 ima pola postotka alkohola manje, lakša je, cvjetnija, modernija… Obje pred kupca dolaze u buteljama s navojnim čepom, koje Perak preferira, i s cijenom koja je prava sitnica s obzirom na kvalitetu. To je napomenula i Ivana Valić, sommelierka Vivata, koja se nije mogla načuditi njihovoj preporučenoj cijeni.

Perakova vina, zbog izvrsnog ‘vallue for money’ imaju potrebu za širenjem prema Zagrebu i pogotovo Jadranskom moru, gdje graševine dobro pronalaze nišu u ugostiteljstvu kojem standardno manjka laganih bijelih vina. Prava ljetna laganica je i polusuhi Perak Sauvignon blanc 2016, koji još luduje u boci, ali očarava kombinacijom aroma bazge i mente.

Degustacija nije mogla proći bez autohtonih slavonskih gastro delicija, ali im se ozbiljnije moglo pristupiti tek kad je otvoren Perak Merlot 2016, koji je dobro pokrivao čak i kulin, kojeg vinar Ivica osobno proizvodi, ali samo za ovakve potrebe i za druženja s prijateljima. Merlot bi još trebao biti u podrumu, ali tržište traži da se što prije nađe u trgovinama i na stolovima, pa smo se prilagodili trendu. Na prvu oduševljava doživljajem bobičastog voća, na aftertasteu se osjete griotte, a možemo samo nagađati kakve nas još čari mogu očekivati za koju godinu kada će tek pokazati najbolje od sebe.

Kolačić na kraju (uz one prave kolače – salenjake) bila je Graševina ledene berbe 2015, trofej kojim se ne može podičiti svaki vinar. Grožđe je ostavljeno na milost zimi na 0,5 hektara i ubrano na -11 C°, a rezultat je fantazija u čaši. Predikati tog ranga koštaju barem dvostruko više od Perakove ledene graševine, koja se može naći po cijeni od dvjestotinjak kuna.

‘Vina dostupna svima’ filozofija je Ivice Peraka, koji je u posao uključio kćer Maju i sina Ivana, dok supruga Željka, farmaceutica, sa svoje strane daje logističku i moralnu podršku. Nazdravimo im!

Mustafa Topčagić / Foto: Silvija Munda


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,