Kutjevački vinari: Adžić, Perak, Tandara…

Posjet Zlatnoj dolini šteta je ne iskoristiti za obilazak kutjevačkih vinara. Kako u ovom kraju, jednostavno, nitko ne radi loša vina, ostaje slatka muka gdje kušati dobru graševinu – i ne samo nju. Ovom prigodom, metodom slučajnog odabira, izbor je pao na vinarije Adžić, Perak i Tandara.Adžić-vinaAntuna Adžića Tunu zatekli smo u zen raspoloženju unatoč kišnom i vjetrovitom vremenu. Njegova vinarija uz obiteljsku kuću nalik je na apoteku. Sve čisto i uredno, k’o po špagi, a takva su mu i vina: vrhunske kvalitete, zaokružena okusa, prepoznatljiva i po boji i mirisu, bez obzira pili ‘šeficu’ podruma graševinu, sivi pinot, rajnski rizling ili crni pinot i zweigelt. Adžić se ovim poslom, kaže, počeo baviti od 1994. godine nakon što je pretrpio srčani udar. Odlazak u penziju nije shvatio kao mirovinu, pa se nakon oporavka ozbiljnije posvetio vinu. U početku mu je, ističe, puno pomogao otac modernog hrvatskog vinarstva Ivan Enjingi. Od početnih svega nekoliko, sada su vinogradi dosegli površinu od 10 hektara, a protežu se na prestižnim položajima Hrnjevac, Venje i Mitrovac. Tunin sin Željko Adžić, bivši nogometaš Dinama, poznat po tome što je zabio prvi gol u povijesti Hrvatske nogometne lige, uložio je dio kapitala, a nešto su se potpomogli kreditima. Ovisno o godini, proizvode 80.000 do 90.000 butelja vina, od čega 75 posto otpada na graševinu. Njihova zlatna Graševina Hrnjevac pila se na inauguraciji predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a još ni danas nisu sigurni tko je preporučio ovo njihovo vrhunsko vino. Uz ‘klasičnu’ Graševinu Adžić 2015, imali smo priliku kušati i sjajnu mladu iz ovogodišnje berbe, ali i svojevrsnu poslasticu – poluslatku Graševinu 2010 izborne berbe.

Antun-Adžić

Antun Adžić Tuna u svome podrumu

‘Potražnja je velika, ali se ne širimo, jer smo dosegli količine koje možemo držati pod kontrolom. Od početka držim do toga da imamo vina vrhunske kvalitete i nastojim da tako ostane. Ne treba mi više vinograda, ni više vina niti novca. Dovoljno mi je što uživam u svemu tome’, kaže skromni Adžić.

U obilasku podruma, naišli smo na rostfrei bačvu na kojoj je pisalo ‘Graševina Škoro 2016’ pa nam je domaćin objasnio kako u njoj čuvaju ovogodišnje vino poznatog pjevača Miroslava Škore, koji pretendira da postane i poznati vinar. Naime, Željko Adžić je zagrebački susjed Miroslava Škore, pa mu u duhu dobrosusjedskih odnosa čuva vino u obiteljskom podrumu.

Sljedeći vinar koji nam se našao na putu bio je Ivica Perak, nekadašnji glavni enolog Kutjeva d.d., koji već pet godina vodi vlastiti vinski biznis. Karakterističan je po tome što za svoja kvalitetna i vrunska vina koristi isključivo navojne čepove što i pojeftinjuje krajnji proizvod.

Ivica-Perak

Ivica Perak s peharima

‘Više se ne može nabaviti kvalitetno pluto za čepove, a da mi vina ne bi stradala, radije koristim navojne čepove. Nekima to nije po volji, ali tržište je to ipak prepoznalo. Osobno, mene više zanima kvaliteta vina, a ne ritual njegova otvaranja. Tko drži samo do rituala, taj uglavnom ne zna što pije iz boce’, tvrdi Perak.

Vinogradi su mu smješteni duž ponajboljeg vinogradarskih položaja Mitrovca, Lukača i Vetova, na 220 do 300 metara nadmorske visine. Trenutačno u vlasništvu ima 11 hektara i godišnje proizvodi oko 70.000 litara vina (60% vrhunska, 40% kvalitetna). Graševina je perjanica i Perakova podruma sa 70% zastupljenosti, a od bijelih sorti ima još sivi pinot, rajnski rizling, muškat žuti, chardonnay, traminac i sauvignon blanc. Od crnih sorti zastupljeni su zweigelt, cabernet sauvignon, merlot i syrah. Ove godine, od zweigelta je radio i rose, a prvi put izvan cuvéea ‘izvukao’ je merlot.

Ipak, najponosniji je na Graševinu Mitrovac 2015, koja je bila ukupno najbolje ocijenjeno vino na Vino-kapu u Kaptolu te Graševinu 2015 koja je bila šampion graševina i svih suhih mirnih vina na natjecanju Bonavita u Trnavi. Sa Sauvignonom 2015. bio je, pak, šampion Sajma vina i kulena u Orahovici. Osim vina, Perak proizvodi i sjajan kulin, ali ne za prodaju, nego isključivo za vlastite potrebe i goste koji dolaze u njegovu vinariju.

Zorica-Tandara

Zorica Tandara u slavonskoj nošnji

Najpoznatija kutjevačka vinarka svakako je Zorica Tandara, kod koje je u vrijeme Martinja bila uobičajena gužva. Zbog lošeg vremena, pod šatorom u dvorištu okupilo se mnoštvo njezinih prijatelja, susjeda i poslovnih suradnika kako bi se proveselili uz čobanac i krštenje mošta.

Njezina je Graševina 2016 izvrsne kvalitete i nakon tri filtracije već vrlo pitka. Rajnski rizling 2015 također je sjajan, kojem punoću i slatkost daje ostatak neprovrelog šećera. Ostala vina nismo stigli kušati, jer smo žurili na martinjsku feštu.

Marijana-Tandara

Marijana Tandara i vinski rokovnik

No, zato smo usput doznali da u kući Tandara imaju još jedan veliki talent i to grafičko-dizajnerski, a to je poduzetna kći Marijana.

Ona je osmislila i dizajnirala WineBook, mali vinski rokovnik koji je opremljen brojnim korisnim i duhovitim informacijama. Uz njega, tiskala je i vinske vozačke dozvole s vrlo nadahnutim opisom.

Prodaje ih putem svoje web stranice po simboličnoj cijeni, a zasad ostaje da taj promotivni potencijal prepozna i lokalna turistička zajednica…

Mustafa Topčagić /Foto: FAMA


Kutjevo-Vinkomir

Martinje u Kutjevu uz nagrađivana vina


Kutjevo-Vincelovo-2016-zalijavanje-vinograda
Vincelovo u Kutjevu
Tagged: , , , , , , , , ,