Princ sevdaha Božo Vrećo u Pogonu Jedinstvo

U četvrtak, 3. rujna (21 sata), interpretator bosanskih sevdalinki Božo Vrećo nastupit će u u prostor Pogona Jedinstvo u Zagrebu. Koncert je trebao biti u obližnjoj Močvari, ali je zbog velikog interesa prebačen u veći prostor.

‘Meni je bilo bitno da ne budem muškarac na sceni dok pjevam žensku pjesmu. Želim da svaka žena osjeti tu ženu u meni, a muškarci mušku komponentu. Super je što ja funkcioniram kao takva osoba. Prevazilazim muško-ženske razlike, jer mislim da smo svi i jedno i drugo, samo što se većinu svog života stidimo da budemo i jedno i drugo, jer smo ograničeni poslom, obitelji, karijerom. Međutim, meni sevdah upravo daje slobodu da budem i žena. Da imam svilenu kaftan haljinu u kojoj se mogu vrtjeti, koja je bajkovita. Nikada ne bih promijenio spol, jer to ne bih bio ja. Moja me mama, u stvari, nikada nije odgajala da budem netko drugi. Znala je koga je rodila i uvijek mi je govorila budi to što jesi i prati svoje srce, a ja to i radim.’

To su riječi Bože Vreće, mladog i respektabilnog izvođača sevdalinki. Rođen u Foči, preselio se u Sarajevo, meku sevdaha, kako bi ostvario svoj san, kako bi pjevao sevdah. Njegov sevdah je iskren, njegov sevdah je star, a mlad, vječan i živ, njegov sevdah je njegov i naš. Ovaj princ sevdaha se ističe po mnogo čemu, po prelijepom jedinstvenom glasu koji odzvanja još dugo, dugo nakon što ga čujete, karizmatičnosti, po nesvakidašnjoj scenskoj pojavi, osebujnom stilu i emocijama kojima nas puni svaki put kada zapjeva.

2013. je počeo surađivati s gitaristom Dinom Šutalom, basistom Edvinom Hadžićem, pijanistom i harmonikašem Adisom Sirbubalom i perkusionistom Anesom Beglerbegovićem. Osnovali su ansambl Halka koji odaje počast velikanima sevdaha poput Joze Penave, Radeta Jovanovića, Zekerijaha Đezića, Emine Zečaj, Nade Mamule, Zaima Imamovića, Omera Pobrića, Safeta Isovića, Himze Polovine i brojnih drugih, kao i neznanim velikanima čija su imena izgubljena u vremenu, a bez čijeg djela Halka danas ne bi bila moguća. Imaju snimljena dva albuma, ‘Halka’ i ‘O ljubavi’ objavljena za diskografsku kuću Gramofon.

Božo je 2014. objavio solistički album pod nazivom ‘Moj sevdah’ na kojem predstavlja 17 pjesama u izvornom ruhu, pjevajući ih bez pratnje instrumenata. Na tom albumu predstavlja i svoje autorske sevdalinke ‘Znaš li da se svakog dana molim’ i ‘Lejlija’. Nakon sjajnog prijema s Halkom početkom godine i rasprodanog Lisinskog, te dojmljivog nastupa na InMusicu, ovo će za zagrebačku publiku biti premijerna promocija novog solo albuma ‘Moj sevdah’ i savršen intimni koncert za otvorenje nove sezone programa ‘Začarana Močvare’.

K. M.


Halka-Lisinski
Sevdah ansambl Halka oduševio Lisinski
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,