Proceed with Care: Međunarodna konferencija o turizmu

U šibenskom Hrvatskom narodnom kazalištu održana je prva Međunarodna stručno-znanstvena konferencija Proceed with Care u organizaciji Nacionalne udruge za interdisciplinarno djelovanje na području baštine i turizma.

Okupila je svjetske stručnjake iz područja očuvanja kulturne baštine, a svoje znanje i iskustvo sa sudionicima podijelili su govornici: Yonca Erkan, Michael Turner, Ludwig Thorsten, Antonio Miguel Nogués-Pedregal, Yoel Mansfeld, Benno Albrecht, Juan Manuel Corso Sarmiento, Cristina Jover Fontanals, Mar Santamaria, Dimitri Ioannides, Dejan Verčič…

Jedna od organizatorica Jelena Skorup, konferenciju je otvorila s važnim pitanjem ‘zašto nastaviti s pažnjom?’, a mnogi govornici kroz svoja su predavanja pokušali dati odgovor na to pitanje. Misao vodilja konferencije Proceed with Care bila je ‘Suživot s turizmom’, a svi prisutni imali su priliku čuti mnoge prijedloge strategija i tehnika projektiranja i planiranja turističkih lokacija i infrastruktura za održivo upravljanje baštinom i turizmom u područjima vrijedne kulturne i prirodne baštine s naglaskom na svjetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a. Neki od govornika dotaknuli su se i komunikacijskog područja te su govorili o mogućim komunikacijskim strategijama i tehnikama za implementaciju održivih planerskih i dizajnerskih rješenja.

Na konferenciji su održani i zanimljivi paneli koje su vodile organizatorice. Prvi panel na temu ‘Towards SDGs’ vodila je Dragana Lucija Ratković Aydemir, dok je tema drugog panela bila ‘Future Sustainability – New Ideas’, koji je vodila Jelena Skorup. Treći panel bavio se strategijama pozicioniranja baštinske turističke destinacije te definiranjem njezine brend arhitekture na temu ‘Overtourism – Too Much?’ kojeg je moderirala Ankica Mamić.

Glavni cilj konferencije Proceed with Care bio je okupiti istraživače i stručnjake iz cijelog svijeta kako bi zajedničkom svijesti, znanjem i iskustvom pronašli rješenja za održiv turistički rast svjetskih prijestolnica turizma. Predstavljena su najnovija akademska i znanstvena istraživanja, istraživanja na terenu, strategije, tehnike i alati koji mogu pomoći u nalaženju rješenja za očuvanje kulturne baštine i održivost turizma. Mnogim mjestima s UNESCO-ve liste, kao što su Dubrovnik, Plitvička jezera, Venecija ili Barcelona, prijete naizgled nepremostivi izazovi koji bi uskoro mogli zahvatiti i ostale obalne gradove Hrvatske. Ulažu se mnogi napori da se mogući problemi prepoznaju na vrijeme i spriječe, a za ove koji su postojeći da se nađe najbolje rješenje za adekvatno upravljanje posjetiteljima i destinacijama. Stoga, stručno-znanstvena konferencija Proceed with Care – Living with Tourism ima cilj postati trajno godišnje okupljanje svjetskih autoriteta, relevantnih autora i istraživača te ujedno pozicionirati Hrvatsku kao inicijatora u području očuvanja materijalne i nematerijalne baštine.

Opširnije na: www.proceedwithcare.org

E. L.

Tagged: , , , , , , , , , ,