Profilovi autori – dobitnici nagrade Grigor Vitez

Dva Profilova autora – Roman Simić i Manuel Šumberac – dobitnici su 53. nagrade Grigor Vitez, najznačajnije nagrade koja se dodjeljuje za najbolja književna djela za djecu i ilustracije knjiga za djecu.Roman Simić nagrađen je za najbolji tekst za djecu u slikovnici ‘Jura i gospođica Zavissst’, dok je ilustrator Manuel Šumberac nagradu osvojio za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi u autorskoj slikovnici ‘Potraga’.

Manuel Šumberac natprosječno je talentirani ilustrator, a autorska slikovnica ‘Potraga’ njegova je prva samostalna slikovnica za koju je ove godine dobio svog drugog Grigora. Osim ilustracijama, bavi se izradom animiranih filmova i videospotova, a za svoj rad osvojio je niz domaćih i međunarodnih nagrada.

‘Iznimna mi je čast i zadovoljstvo, ali i osjećaj ponosa i svojevrsnog ispunjenja primiti nagradu stručnog povjerenstva nagrade Grigor Vitez. Premda ovo nije prvi put da sam primio ovu nagradu, osjećaj sreće jednak je kao i prvoga puta. Za mene je to jedna od najvažnijih hrvatskih nagrada što se dječje književnosti tiče i pomalo mi čak djeluje nestvarno biti u društvu svih do sada nagrađenih književnika i ilustratora’, komentirao je nagradu Manuel Šumberac.

Roman Simić jedan je od najcjenjenijih hrvatskih autora, a u dječjim se knjigama uvijek bavi ozbiljnim i nimalo jednostavnim temama koje obrađuje na zabavan način tako da dijete samo otkrije rješenje problema. Za slikovnicu ‘Jura i gospođa Zavissst’ prošle godine na Interliberu osvojio je i nagradu ‘Ovca u kutiji’. Odluku Stručnog žirija komentirao je ovako: ‘Pomalo zavidim tom našem Juri; dok mi ostali grcamo u tisuću problema, njemu je ovo bila prilično sretna godina. Najprije ‘Ovca u kutiji’, a sada naša najstarija nagrada za književnost za djecu Grigor Vitez! ‘Jura i gospođica Zavissst’ posljednja je (ne i zadnja!) slikovnica iz serijala o dječaku Juri na kojem radim s ilustratorom Manuelom Šumbercem i urednicom Ivanom Žderić i moram priznati da me iz pustolovine u pustolovinu sve više veseli. Pisati za djecu je tako zabavno, kao pucati na koš na igralištu u starom kvartu: malo je manje nego što pamtiš, ali igra je zapravo ista. Staro je, a ipak novo. Novi su i oni s kojima igraš, a onda shvatiš da si ih znao i prije. I da ćete se ponovno upoznati. Jako, jako veseli’, rekao je Roman Simić, koji je snimio i audio zapis.

https://www.facebook.com/ProfilKnjiga/videos/500728840620375/

‘Iako je nagrada Grigor Vitez prije svega nagrada autorima, kao urednica ponosna sam i sretna što smo napravili slikovnice kako smo ih zamislili i u kojima je do izražaja došla iznimna umjetnička izražajnost autora. Manuel Šumberac dobio je prije dvije godine nagradu Grigor Vitez za ilustracije u prvom nastavku serijala o Juri ‘Jura i kuckalo protiv dosade’, a ove ju je godine dobio Roman Simić za sjajan tekst u drugom nastavku ‘Jura i gospođica Zavissst’. Govoreći u ime cijelog Profila, mogu reći da nam je izuzetno drago da je prepoznata vrhunska kvaliteta autora ovih vrlo popularnih slikovnica. Veselimo se njihovim novim slikovnicama koje su u završnim fazama izrade’, komentirala Profilova urednica Ivana Žderić.

Dobitnici nagrade Grigor Vitez za dječju književnost i ilustraciju su: Zoran Ferić (najbolji tekst za djecu u ilustriranoj knjizi ‘San ljetne noći’), Roman Simić (najbolji tekst za djecu u slikovnici ‘Jura i gospođica Zavissst’), Nada Mihaljević (najbolji književni tekst za mladež u slikovnici ‘Putovanje u mjestu’), Manuel Šumberac (najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi u autorskoj slikovnici ‘Potraga’), Vendi Vernić (najbolje ilustracije za djecu starije dobi u ilustriranoj knjizi ‘Sedam mačaka’).

Dobitnici nagrade dječjeg žirija Ptičica su: Morea Baničević (najbolji roman za ‘Dvojnike u tami’) te književnica Nikolina Manojlović Vračar i ilustratorica Jelena Brezovec (najbolja slikovnica ‘Oblak u žutom kaputu’).

Nagrada Grigor Vitez najstarija je nagrada za dječju knjigu, a dodjeljuje je Savez društava Naša djeca Hrvatske, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba.

P. K.

Tagged: , , , , , , , , , ,