Projekt Ilica u Ilici za Ilicu

Od 5. do 12. svibnja u jednoj od najduljih zagrebačkih ulica – Ilici – na dijelu od Frankopanske ulice do Trga Franje Tuđmana održavat će se festival nazvan Readymade Ilica.Idejni koncept festivala osmislili su Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović u namjeri da osvijeste potencijale koji se kriju unutar brojnih napuštenih prostora te da osmišljavanjem kulturnih i umjetničkih programa pronađu način oživljavanja ovog djela gradske jezgre. Uglavnom se radi o nekadašnjim dućanima koji su zatvoreni zbog privatizacije ili prestanka rada vlasnika, kao i dvorištima čija zapuštenost prijeti urušavanjem.

Dizajnerska skupina Oaza svojedobno je počela s povezivanjem malih obrtnika i nastavljača obrta, a ovaj projekt sada teži većim razmjerima u kojima je nužno sudjelovanje samih stanovnika Ilice.

Festival počinje 5. svibnja otvorenjem izložbe (19 sati) na adresi Ilica 124, nakon čega seli u vrt skulptura u sklopu Akademije likovne umjetnosti (ALU) gdje će biti projekcija dokumentarnog filma o Ilici. Brojne radionice, predavanja, performansi i glazbeni programi bit će na adresama Ilica 69 i Ilica 87. Kazališne predstave moći će se pogledati u Teatru Exit (Ilica 208) i Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10), a bit će organizirane zajedničke šetnje kao dio upoznavanja s poviješću Ilice. Programi u pojedinim prostorima bit će istaknuti na izlozima, a predstavit će se i prvi broj časopisa Readymade Ilica, čija je svrha praćenje promjena u Ilici tijekom petogodišnjeg trajanja projekta.

Olga Vujović / Foto: Marina Paulenka

Tagged: , , , , , , ,