Promovirana monografija Ene Begović

U Histrionskom domu u Zagrebu, u prisustvu članova obitelji Begović i Radeljak, te brojnih štovatelja slavne glumice Ene Begović, tragično preminule prije 13 godina, predstavljena je monografija koju je uredio poznati dramski pisac i publicist Nino Škrabe.
Foto: Leo, Lana i Dikan Radeljak s Eninom mamom Terezom Begović

Kao što je rekao domaćin ovog skupa, histrionski ravnatelj Zlatko Vitez, jedan od onih koji je ‘otkrio’ Enu, ova monografija bila je samo povod da se prisjetimo njezine umjetnosti. O monografiji su govorili v.d. intendantica zagrebačkog HNK-a Sanja Ivić, redatelj Georgij Paro i, naravno, Nino Škrabe, koji je istaknuo kako mu je najveću pomoć u trogodišnjem radu pružila Enina majka Tereza Begović.
‘Ona mi je dala na raspolaganje pet albuma sa svim mogućim isječcima iz novina od početka Enine karijere, koju je vrlo sustavno pratila, od malih članaka, intervjua do fimskih i kazališnih kritika. To se, nažalost, ne bi moglo reći za neke druge arhive, pogotovo filmske i televizijske’, požalio se Škrabe, naglasivši da je ideju o monografiji potaknuo Enin suprug Josip Dikan Radeljak.
‘Kao primjer kako bi želio da izgleda, pokazao mi je monografiju Grace Kelly, ali mi smo napravili bolju, jer je i Ena Begović bila puno bolja glumica nego princeza od Monaka. Na poziv za suradnju odazvala su se mnoga ugledna imena i svatko je na svoj način opisao kako je doživljavao Enu, što se svelo na poveliku knjigu s više od 400 stranica.

Ena Begović-monografijaNa promociji je prikazan i kratki dokumentarni film Jakova Sedlara o Eni Begović, u kojem su impresije o njoj, među ostalim, iznijeli i najznačajniji redatelji s kojima je surađivala – Lordan Zafranović (‘Pad Italije’) i Antun Vrdoljak (‘Gospoda Glembajevi’) – koji teško da bi zajedno kavu popili.

Na kraju službenog dijela promocije, prigodnu pjesmu Enesa Kiševića izvela je glumica Branka Cvitković, nakon čega je Zlatko Vitez uzvanike pozvao na ‘kupicu za Enicu’.

Mustafa Topčagić
Foto: FAMA

Pročitajte još: Monografija posvećena Eni Begović

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,