HNK: Predstavljena monografija Jakova Sedlara

Monografija ‘Jakov Sedlar – Dokumenti i svjedočanstva’, novinara i publicista Mladena Pavkovića, predstavljena je u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta  (HNK) u Zagrebu.Foto: Mladen Pavković, Jakov Sedlar, Georgij Paro i Špiro Guberina

Službeni dio promocije započeo je čitanjem glumca Špire Guberine, i to ulomkom Julije Timošenko koja je iz zatvora pisala o suradnji i prijateljstvu s hrvatskim redateljem. Sedlar je o njoj snimio dva dokumentarca; jedan dok je još bila ukrajinska premijerka, i drugi u kojemu detaljno opisuje situaciju u kojoj se našla nakon što je osuđena na sedam godina zatvora.

Okupljenim suradnicima, kolegama i prijateljima Jakova Sedlara obratio se urednik monografije Mladen Pavković, koji je ukratko objasnio svoju inicijativu i potrebu koju je osjetio za svjedočanstvom jedne sportske, kazališne i filmske karijere. Redatelj Georgij Paro, čije nastupe domaća publika rijetko kada ima prilike vidjeti u javnosti, govorio je o svome dugogodišnjem radu i prijateljstvu sa Sedlarom. Iako, kako sam kaže, osobno nije ljubitelj monografija, ovu smatra dobro dokumentiranom građom jednog čovjeka i redatelja, a koja će jednog dana ‘poslužiti i budućim dokumentaristima’.

Nakon čitanja ulomka Ivana Aralice, prisutnima se obratio i Jakov Sedlar priznavši kako mu se ideja o vlastitoj monografiji u početku nije svidjela s obzirom da je još daleko od mirovine, a danas radi više nego ikad. Za sebe kaže da je uvijek bio ‘čovjek u off-u’, a posebno su ga razveselile negativne medijske kritike koje također sadrži ova monografija. Uz ranije spomenuta imena, o hrvatskom redatelju svjedoče Armand Assante, Martin Sheen, Stephen A. Ollendorff, Samuel Schlessinger, Rabin Jack Bemporad te mnogi drugi.

R. C./Foto: FAMA

Pročitajte još: Sedlarov film o Juliji Timošenko, Ana Rucner: Spot za Mjesečevu sonatu

Tagged: , , , , , , , , , ,