Prostor je taktika

Prezentacija projekta ‘Prostor je taktika’ održat će se u nedjelju 9. studenoga (20 sati) u zagrebačkoj galeriji Greta.
Greta-Prostor je taktikaOkupljeni autori (Marta Banić, Vida Guzmić, Barbara Majnarić, Stjepan Milas, Martin Mrzljak, Bojan Mucko, Luka Smetiško, Lea Vene) tijekom trodnevnog boravka u Greti, galeriji pristupaju iz site specific perspektive iščitavajući njezine prostorne gabarite na različitim razinama: odnos unutarnjeg (privatnog) i vanjskog (javnog) posredovan opnom izloga, pravno-imovinski status, zvučna slika grada u galeriji, zvučna slika galerije u gradu, šetnja kao alat (taktika) resemantizacije grada. Boravak u galeriji završava multimedijskom prezentacijom u nedjelju 9. studenoga (20 sati).

Naslov šireg projekta ‘Prostor je taktika’ progovora ujedno i o tematskim smjernicama projekta i o metodologiji njegove provedbe. Promišljanje prostornih fenomena zajedničko je ishodište svih autora/ica okupljenih projektom, kako iz umjetničke, tako i iz teorijske perspektive. Svaki od sudionika/ica iz svoje pozicije i u svom mediju dovršava naslovnu izjavu; za nekoga je prostor taktika interakcije, za nekoga taktika konstrukcije sjećanja, za nekoga taktika fikcionalizacije. Prostor umjetničke proizvodnje za sve je taktika intermedijalnosti, interdisciplinarne suradnje, preispitivanja modela grupne proizvodnje i eksperimenta s kolektivnim autorstvom.

Projekt je nastavak suradnje započete projektom ‘Identiteti’ izvedenim unutar programa SC Galerije 2010. godine. Projekt ‘Prostor je taktika 2014.’ direktno se nadovezuje na tri ranije održane izložbe: ‘Prostor je taktika I.’ (Galeriji Jogurt, 2011.), ‘Prostor je taktika II.’ (Galerija SC, 2011.), ‘Prostor je taktika III.’ (Velesajam kulture, 2012.). Četvrta izložba realizirana je krajem rujna 2013. godine u izložbenom prostoru Jedinstvo zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade – Pogon.

G. G.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,