Prva hrvatska romska monodrama

Premijera ‘Prve hrvatske romske monodrame’ Malog teatra u koprodukciji s ROM HR, održat će se 21. siječnja (20 sati) u Centru za kulturu Novi Zagreb (Trg Narodne zaštite 2, Remetinec).Protagonist ove monodrame je Rikimartin Horvat, koji će istovremeno nasmijati publiku, ali i natjerati je da promisli o temeljnim ljudskim pravima. Kroz predstavu se protežu pitanja sociološki i etnički potlačene grupacije prema kojima mnogi i dalje imaju predrasude, te su, općenito, skloni generaliziranju.

Kako se odvija život Roma u suvremenoj kulturi pogledajte kroz ovu provokativnu predstavu, s naglaskom na glavnog protagonista koji će vam otkriti jesu li Hrvati općenito spremni suočiti se i prihvatiti ‘tuđu’ kulturu te probleme i prepreke koje ona nosi, kao i njezine blagodati.

U izvedbi predstave sudjeluju pripadnici romske nacionalne manjine, a cilj joj je podići svijest o položaju romske nacionalne manjine u Hrvatskoj i nagnati publiku da istraži svoje stavove prema Romkinjama i Romima. Predstava želi opustiti i zabaviti publiku uz smijeh na račun drugih i drugačijih, a onda ih snažno uvesti u njihov život, te propitati ležernost kroz koju se širi anticiganizam.

Predstava kroz satiru, a kasnije i kroz dokumentaristički realizam, progovara o problemima suvremenog hrvatskog društva u kojem nacionalizam, ksenofobija i strah od različitosti nisu više političko, nego osobno pitanje svakoga od nas kome je po samom rođenju osigurano pravo da ga se naziva čovjekom.

Režiju i dramaturgiju potpisuje Igor Baksa, koji igra i glavnu ulogu, a tu su još Marina Horvat i Siniša Senad Musić.

B. K.


Tagged: , , , , , , , , , ,