Kamen spoticanja za Rome stradale u NDH

Prvi kamen spoticanja u spomen na pripadnike romskog naroda stradale u NDH za vrijeme holokausta postavljen je u Zagrebu, u Parku 5. studenog, na mjestu s kojeg je u logore odvedeno 69 osoba iz šest romskih obitelji.Prigodno na Svjetski dan romskog jezika zaživjela je prva sustavna inicijativa za obilježavanje neopisive tragedije koja je od 1941. do 1945. pogodila romski narod na području grada Zagreba i Hrvatske. Nakon postavljenih 20 stolpersteina u znak sjećanja na pripadnike židovskog naroda, Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust pokrenuo je i projekt kojim će na ovaj način prvi put obilježiti stradanje Roma.

‘Ponosna sam što smo kao mala ustanova u kulturi uspjeli realizirati jedan od meni najvažnijih projekata. Moramo biti svjesni velikog pogroma koji se događao za vrijeme NDH. Ustaše su progonile i ubijale Rome, Židove, Srbe, pripadnike drugih nacionalnih, vjerskih i etničkih manjina te političke neistomišljenike. Ne smijemo to zaboraviti da se ne ponovi’, istaknula je Nataša Popović, ravnateljica Centra tolerancije.

Događaju su prisustvovali predstavnici Hrvatskog sabora, Vlade, Grada Zagreba, Saveza Roma Kali Sara i UNHCR-a te veleposlanici Njemačke, Kanade, Austrije, Izraela, Češke, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a. ‘Drago mi je da je nešto više od godinu dana od postavljanja prvog kamena u Zagrebu na red došlo i stradanje romske zajednice, ali ne zato da žrtve istoga zla razdvajamo već da podignemo svijest javnosti da su Romkinje i Romi integralni dio našeg društva stotinama godina i da je naše stradanje uvijek bilo u drugom ili trećem planu, odnosno – da se o njemu nije nikako ili malo govorilo’, naglasio je Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske manjine.

Robert Klinke, njemački veleposlanik u Hrvatskoj ustvrdio je u svom govoru da je prelako zaboraviti. ‘Ne možemo promijeniti prošlost, ali imamo trajni zadatak i obvezu ne zaboraviti je. Statistika nam ništa ne govori o patnji žrtava, no iza svakog broja i imena krije se ljudska sudbina i zato je komemoracija važna sad i u budućnosti’, rekao je.

Prema službenim podacima Spomen područja Jasenovac, za vrijeme Drugog svjetskog rata ubijeno je 16.137 Roma, među kojima velik broj žena i djece koji su svjedočili genocidu na tlu tadašnje NDH kao i drugim nacističkim logorima diljem Europe, posebice u logoru Auschwitz.

‘Stradanje Roma u NDH i dalje je relativno nepoznata tema, čak i povjesničarima. Na području Zagreba ustaške su vlasti sustavno istrebljivale Rome, a većina njih je 1942. deportirana u koncentracijski logor u Jasenovcu, gdje su ubrzo po dolasku bili mučeni i ubijeni’, kazao je dr. Danijel Vojak, povjesničar i stručni suradnik na ovom projektu.

Na širem području Zagreba bit će postavljeno još 19 stolpersteina u spomen na romske žrtve. Ravnateljica Nataša Popović najavila je kako Centar tolerancije razvija i program kojim će školama predati na brigu po jedan stolperstein kako bi učenici učili, ali i predlagali za koga i gdje postaviti sljedeće kamene spoticanja.

Dosad je u više od 30 zemalja postavljeno 90.000 stolpersteina. Taj je projekt u svijetu pokrenuo njemački umjetnik Günter Demnig, a od 2015. s istim ciljem djeluje i zaklada Stiftung – Spuren. Centar tolerancije provodi ovaj projekt upravo u suradnji s tom zakladom, ali i sa Savezom Roma Kali Sara. Postavljanje kamena spoticanja pomogla su veleposlanstva Njemačke, Kanade i Austrije, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija.

R. A. / Foto: Ernest Mazarekić


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,