Kamen spoticanja za nadrabina Freibergera

U Amruševoj postavljen je obnovljeni ‘kamen spoticanja’ u spomen na zagrebačkog nadrabina Miroslava Šaloma Freibergera koji je vandalskim činom devastiran 5. siječnja. Nadrabin Freiberger je za vrijeme Drugog svjetskog rata spasio mnoge pripadnike Židovske zajednice, a ubijen je u Auschwitzu 1943. godine.U sklopu međunarodnog projekta postavljanja ‘kamena spoticanja’ – Stolpersteine, 2020. godine u Zagrebu je postavljeno 20 kamena spoticanja, umjetničkih spomen obilježja, među kojima je 28. prosinca postavljen i kamen spoticanja za nadrabina Miroslava Šaloma Freibergera. Time se Zagreb pridružio više od 2000 gradova i manjih mjesta u 25 država te se tako prisjetio svih žrtava ustaškog i nacističkog režima.

Prvi ‘kamen spoticanja’ u Zagrebu postavljen je u Gundulićevoj 29 ispred kuće u kojoj je s obitelji živjela Lea Deutsch, talentirana 16-godišnja djevojka, najmlađa glumica, pjevačica i plesačica koja je sa samo pet godina stala na daske HNK, a čiji je život tragično završio te iste 1943. u stočnom vagonu na putu za Auschwitz.

Događanju su prisustvovali predstavnici državnog vrha, uključujući Jasminku Domaš, glasnogovornicu židovske vjerske zajednice Bat Israeli; njemačkog veleposlanika Roberta Klinke; ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana; Melitu Mulić, predsjednikovu savjetnicu za ljudska prava i civilno društvo te predstavnike veleposlanstava SAD-a, Izraela, Češke, Velike Britanije, Kanade i Francuske.

‘Postavljanje kamena spoticanja je poseban čin odavanja pijeteta svim žrtvama totalitarističkih režima. Ovim činom poručujemo da nema opravdanja za uskraćivanje onog temeljenog prava – a to je pravo na život. Neovisno o vjerskim uvjerenjima, rasnoj pripadnosti i spolnoj orijentaciji, svi ljudi imaju jednaka prava i to je nešto što im nitko i ni pod kojim uvjetima ne može i ne smije oduzeti. Stoga je jako važno educirati našu djecu i mlade, kako se ovi tragični događaji iz prošlosti ne bi zaboravili i više ikad ponovili’, poruka je koju su prenijeli predstavnici državnog vrha.

Stolpersteine ili kameni spoticanja, djelo su njemačkog umjetnika Guntera Demniga, a najlakše ih je opisati riječima: ‘Jedan kamen. Jedno ime. Jedna osoba.’, odnosno, oni imenom i prezimenom predstavljaju žrtve nacionalsocijalizma i ustaškog režima. Cilj projekta je postaviti kamene žrtvama svih nacionalnosti, vjeroispovijesti i opredjeljenja.

Prilikom postavljanja obnovljenog kamena spoticanja, Nataša Popović, ravnateljica Centra tolerancije je nadodala: ‘Svaki ovaj mali spomenik je ručni rad, jedinstven i poseban, velike simboličke i memorijalne vrijednosti baš kao i svaka žrtva, svaki pojedinac za kojeg je postavljen. U Centru za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust neopisivo smo ponosni što je ovaj projekt uz Rijeku, gdje su postavljeni prvi kameni spoticanja još 2013. godine, zaživio i u Zagrebu. Neoprostiva je činjenica da se i danas neki od nas smatraju boljima i zaslužnijima od drugih, što nekima devastacija ovog malog kamena spoticanja daje osjećaj nadmoći i pravde, radeći ozbiljnu štetu ugledu, kako Republike Hrvatske, tako i grada Zagreba. Nastavit ćemo predano raditi na tome da se žrtve ustaškog i nacističkog režima nikad ne zaborave, ali i na promicanju tolerancije i uvažavanju i prihvaćanju različitosti. Danas smo tu kako bismo ga ponovno postavili, simbolički i obolno kao podsjetnik na nevinu žrtvu Holokausta, stradalu prilikom dolaska u koncentracioni logor Auschwitz.’

D. H.


Tagged: , , , , , , , , , , ,