Prvi samostalni En primeur Bregovite Hrvatske

Na prvom En primeuru Bregovite Hrvatske u zagrebačkom hotelu Esplanade, posjetitelji su kušali 200 novih vina iz 38 vinarija Središnje bregovite Hrvatske.

Vinari su uz vina prošlogodišnje berbe predstavili i ona starijih godišta koja tek izlaze na tržište. S njima se upoznalo nekoliko stotina hotelijera, ugostitelja, enologa, trgovaca te građana – zaljubljenika u vina.

‘Nadamo se da će En primeur Bregovite Hrvatske postati tradicionalan te da će se svi koji žele, s ovim divnim ljudima i njihovim vinima moći upoznati i u narednim godinama. U Bregovitoj Hrvatskoj vidim ogroman potencijal. Iako je prošla vinogradarska godina bila teška zbog vremenskih neprilika i drugih izazova s kojima su se poljoprivrednici suočili, a vinova loza je zahtjevna kultura, nova su vina Bregovite Hrvatske izvrsna. U Hrvatskoj više nama loših vina. Vinarima Bregovite Hrvatske poručujem: Vaša su vina sjajna! Nastavite raditi na njihovoj promidžbi i rezultat neće izostati’, kazala je Sandra Zokić iz Ministarstva poljoprivrede.

En primeur Bregovite Hrvatske organiziran je kako bi se predstavilo vinsko bogatstvo Središnje bregovite Hrvatske, a ugostitelji potaknuli da njezina vina uvrste u svoje vinske karte.

‘Godinama smo svoja nova vina predstavljali na manifestacijama drugih vinskih regija, a ove godine prvi put En primeur organiziramo samostalno. Bregovita Hrvatska ovo će ljeto proslaviti pet godina postojanja. Sustavno razvijamo vinogradarstvo i vinarstvo Središnje bregovite Hrvatske te radimo na promociji njezinih vina. Na ovom En primeuru kod mnogih ćete naših vinara, uz veliki trud, rad i stručnost, prepoznati borbenost, kreativnost i inovativnost’, rekao je Miroslav Polovanec, predsjednik Bregovite Hrvatske, udruge vinara i vinogradara Središnje bregovite Hrvatske koja ima 105 članova.

Središnja bregovita Hrvatska jedna je od četiri hrvatske vinske regije. Obuhvaća grad Zagreb i osam županija. Na tom su području smještena vinogorja Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja, Moslavine i Plešivice.

‘Veliki broj novih modernih vinarija u ovom središnjem dijelu Hrvatske postaju omiljena enogastronomska destinacija s autentičnom ponudom jer se tamo uz domaću tradicionalnu kuhinju mogu kušati vina velikog broja autohtonih sorti – pušipela, škrleta, kraljevine i sokola, ali i vrhunski pjenušci. Vjerujemo da će i ovaj En primeur i nova vina Bregovite Hrvatske potvrditi sve veći značaj ove vinske regije za ukupnu hrvatsku vinsku ponudu’, kazao je prof. dr. sc. Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam.

Vinari su uz nova vina predstavili i svoje vinarije te prateću turističku i ugostiteljsku ponudu. Iako im je cilj da njihova vina budu dobro zastupljena u barovima, restoranima i hotelima diljem Hrvatske, pa i u inozemstvu, veliku pozornost pridaju prodaji vina na kućnom pragu. Žele da zaljubljenici u dobru kapljicu upoznaju mjesta gdje njihova omiljena vina nastaju, te ljude koji ta vina stvaraju.

T. R. / Foto: Rikard Jadan


Tagged: , , , , ,