En primeur 2024: Mlade graševine Slavonije i Podunavlja

U hotelu Esplanade u Zagrebu održan je En primeur – prvo kušanje mladih vina – s naglaskom na graševinu.

Na prvom ovogodišnjem En primeuru zablistala je graševina, najznačajnija vinska sorta u Hrvatskoj, koja u zadnjem desetljeću privlači sve veću pažnju, kako domaćih vinskih znalaca, tako i iskusnih vinskih kritičara diljem svijeta.

U organizaciji udruge Graševine Croatice, vinari iz Slavonije, Baranje i Srijema predstavili su svoje novitete, a najviše pažnje su privukle mlade graševine iz berbe 2023. Manifestaciju su otvorili Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede; Josip Pavić, predsjednik udruge Graševina Croatica i Dragan Kovačević iz HGK.

Iako dio predstavljenih uzoraka nije još izbistren (jer graševine najviše kvalitete i cjenovnog ranga još trebaju sazrijevati u podrumu barem dva do tri mjeseca), prvi dojmovi posjetitelja su izvrsni.

Kao i svake godine, Esplanade se pokazala sjajnim mjestom za prvi veliki godišnji vinski susret u Zagrebu na koji su došli profesionalci i ljubitelji vina, posebno graševine iz cijele Hrvatske. Naime, cilj je premijernog kušanja (En primeur) predstaviti raznolikost graševine i njezinu povezanost s mikrolokacijama s kojih dolazi te pokazati potencijale berbe koja se upravo priprema za tržište kako bi ugostitelji, ali i šira vinska publika mogli znati što ih očekuje u punoj zrelosti vina.

Tomislav Panenić, direktor udruge Graševina Croatica, iznimno je zadovoljan interesom javnosti za graševinu koja sve više osvaja i mladu publiku. ‘Vinari Slavonije i hrvatskog Podunavlja pokazali su danas vina koja će siguran sam doći na brojne vinske karte ove godine. Gotovo 400 predstavljenih uzoraka vina najviše kvalitete, koje se danas moglo kušati, pokazuje kakva se vinska sila polako, ali sigurno izgrađuje na istoku Hrvatske. Posebno nas veseli sve veći broj mlađe vinske publike na vinskim događajima što će sigurno doprinijeti razvoju kulture stola i visoke gastronomije u Hrvatskoj.’

Na manifestaciji su se predstavile vinarije: Antunović, Apolitico, Belje, Buhač, Consul Winery, Erdutski vinogradi, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Galić, Graševina Croatica x2, Iločki podrumi, Jakob, Jakovac, Kolar, Krauthaker, Kutjevo, Markota, Mitrović, Orahovica, Papak, Pavlomir, Perak, Royal Hill Estate, Soldo, Sontacchi, Svijetli dvori, Škoro, Vinum Academicum i Zlatno brdo.

Za brojne posjetitelje ovo je bio jedan od najiščekivanijih En primeura jer je godina iza nas, prema ocjenama iskusnih vinogradara i vinara, bila jedna od najizazovnijih u posljednjih deset godina. Bez obzira na klimatske promjene, vremenske nepogode i sve ono što je zadesilo vinare, od Feričanaca i Orahovice, preko Kutjeva i Baranje sve do Srijema, iskustvo i predanost radu u vinogradu i podrumu još jednom je urodila vinima koja su iznad svih očekivanja. Profesionalci, stručna javnost i vinska publika na En primeuru su pronašli svoje ovogodišnje favorite među brojnim etiketama iznimnih graševina.

M. S. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , ,