En primeur 2023: Promenadno kušanje mladih graševina

U zagrebačkom hotelu Esplanade održan je En Primeur 2023. u organizaciji udruge Graševina Croatica i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.Partneri manifestacije su Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Hrvatska gospodarska komora te županijske turističke zajednice Slavonije i Baranje.

Vinari, okupljeni u ovu udrugu, premijerno su predstavili vina berbe 2022. godine, kako bi stručna javnost i vinski entuzijasti mogli kušati vina koja još nisu ponuđena tržištu i procijeniti njihov potencijal. Okupljeno je tridesetak vinara, među kojima su bila poznata, ali i nova imena hrvatske vinske scene.

‘Graševina Croatica po proizvodnji je najveća regija u Hrvatskoj. Po kvaliteti proizvodimo između 87-95 % kvalitetnih i vrhunskih vina. Sada je pred nama velik zadatak promocije te kvalitete na našem hrvatskom tržištu i u inozemstvu. Mi smo zamislili da se naša vinarska regija vrati na svoje početke, da to bude regija plemenitaških, povijesnih vinarija, istaknuo je Josip Pavić’, predsjednik udruge Graševina Croatica.

‘Graševina je gospodarski najznačajnija sorta koju uzgajamo na 25 % ukupnih površina. Od berbe 2022. na tržište je stavljeno oko 66.000 hektolitara mladih vina, a pola od toga čine mlada vina graševine. Od 14. do 17. lipnja na području Slavonije održat će se manifestacija GROW s ciljem međunarodne popularizacije graševine, koja se svake godine seli iz države u državu gdje se odvija proizvodnja graševina, a ove godine je Hrvatska domaćin. Želimo konferenciju dovesti u sve slavonske županije odnosno u Kutjevo, Ilok, Orahovicu i Osijek’, izjavio je prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.Dr. sc. Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi, prezentirao je izvještaj o berbi 2022. godine. Predstavljeni su konkretni podaci koji potvrđuju uspješnu, ali izazovnu berbu zbog brojnih čimbenika među kojima je i temperatura tijekom godine koja je bila veća u odnosu na prošlogodišnje prosjeke.

Održani su i paneli na temu ‘Tržište vina u Hrvatskoj u 2023. godini’, ‘Graševina Croatica Nova generacija’ i ‘Vinska događanja Slavonije i hrvatskog Podunavlja u 2023. godini’. Posebna atrakcija bila je En Primeur Flight Selections, predstavljanje odabranih mladih vina graševina od strane eminentnih vinskih stručnjaka. Promenadno kušanje vina Graševine Croatice i poslovni susreti s vinarima udruge odvijali su se u Esplanadinoj Smaragdnoj dvorani.

Posjetitelji su imali priliku upoznati se s novitetima i vinima Slavonije i hrvatskog Podunavlja na specijaliziranim vinskim radionicama ‘Vinske medalje visokog sjaja, Graševina Old vs. Young, Nova i neotkrivena vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja, Fantastični svijet pjenušaca) na kojima se održalo vertikalno kušanje graševina s prikazom potencijala starenja i razvoja aromatike usporedbom berbe 2022. s prijašnjim berbama. Organizirane su i radionice za širu publiku na kojima su se sudionici educirali o pravilnom otvaranju, posluživanju i kušanju vrhunskih vina te pjenušavih vina i opisivanju njihova izgleda, mirisa i okusa.

L. K. / Foto: Marko Čolić


Tagged: , , , , , , ,