En Primeur: Nova vina Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja

U zagrebačkom hotelu Westin uspješno je održano novo izdanje En Primeura, vinske svečanosti na kojoj uzvanici i stručna javnost imaju priliku premijerno kušati vina prošlogodišnje berbe i vina starijih godišta koja će tek izaći na tržište.En Primeur 2020 održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva poljoprivrede, a u organizaciji udruga Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Hortus Croatiae te Udruženja vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Svoju graševinu, pošip, pušipel i ostala bijela vina predstavile su 54 vinarije iz vinskih regija Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja. Manifestaciju su podržali: Darko Horvat – ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Dragan Kovačević – potpredsjednik HGK, Krunoslav Karalić – pomoćnik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, Vjeran Vrbanec – predsjednik Uprave Hamag Bicro te predstavnici vinskih udruga: Vlado Krauthaker, Josip Pavić, Ivica Kovačević i David Štampar.

‘Enogastronomija je jedan od najvećih hrvatskih aduta i jedan od glavnih razloga dolazaka stranih turista u Lijepu našu. Zbog toga u hrani i vinu vidimo veliki potencijal, ne samo iz perspektive poljoprivrede i turizma, već i iz aspekta ukupnog gospodarstva’, istaknuo je ministar Darko Horvat.

‘I dalje treba raditi na snažnijem brendiranju hrvatskih vina i vjerujemo da će novi ustroj s četiri snažne regionalne organizacije tome dodatno doprinijeti, a HGK će i dalje pod zajedničkim brandom Vina Croatia vina mosaica još snažnije i vlastitim sredstvima i sredstvima iz EU vinske omotnice raditi na međunarodnoj promociji hrvatskih vina’, naglasio je Dragan Kovačević.

D. O.


Tagged: , , , , , , , , , , ,