En Primeur 2018: Graševina, pošip i druge sorte

U organizaciji Udruženja vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) i udruga Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Hortus Croatiae, u zagrebačkom hotelu Westin, održan je En Primeur 2018, kušanje mladih graševina, pošipa i drugih sorti.

Pedesetak vinara iz Slavonije i Podunavlja, Dalmacije te Međimurja, predstavilo je mlada vina berbe 2017. godine i crna / crvena vina starijih godišta, koja još nisu na tržištu.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić podržao je ovu manifestaciju i tom prilikom istaknuo: ‘Radimo s vinarima novi Zakon o vinu kako bi im olakšali pristup tržištu i decentralizirali kontrole koje moraju obavljati prije stavljanja svog vina u promet. U tijeku su velike investicije u vinarije koje financiramo EU novcima, a pripremamo i novu Vinsku omotnicu koja će osigurati bolju dostupnost novca za investicije u vinarije te promidžbu naših vina.’

‘Prema onome što smo do sada kušali, ove nas godine očekuju odlična vina, a vinari i dalje trebaju vrijedno raditi na unapređenju kvalitete, ali i na promociji, naglasio je Vlado Krauthaker’, predsjednik udruge Graševina Croatica prilikom otvorenja manifestacije En Primeur 2018.

Uzvanicima su se još obratili Ivan Škorić, potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo; zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i Ivica Kovačević, predsjednik udruge Vina Dalmacije.

Vinari ističu kako su predstavljena mlada vina s dobrim potencijalom, koja pršte aromama. Poseban naglasak i prioritet stavljaju na kvalitetu, koja je svima zajednička, uz sve različitosti pojedinih vinskih regija. Vina su i sve popularnija među mlađom populacijom koja prepoznaje vinarstvo i vinogradarstvo kao jedan segment hrvatske tradicionalne baštine.

Uz podršku HGK, u posljednjih nekoliko godina, vinari ulažu veliku trud u promociju vina u inozemstvu, kako bi predstavili svoja vina i afirmirali Hrvatsku kao zemlju bogate eno-gastronomske baštine. A potvrda kvalitete stigla je prošle godine kada su osvojili rekordan broj medalja i priznanja na prestižnim svjetskim natjecanjima.

L. K. / Foto: Tomislav HuhaTagged: , , , , , , , , , , , , ,