Prvi solo album Luke Šulića

Luka Šulić iz 2Cellos prvi je glazbenik koji će svirati Vivaldijeva ‘Četiri godišnja doba’ aranžirana za violončelo i orkestar. Album izlazi 25. listopada, a Luka će se zagrebačkoj publici predstaviti uživo 5. veljače 2020. u dvorani Lisinski.

Šulić je jedan od glazbenika koji uživaju najviše poštovanje na međunarodnoj glazbenoj sceni radi svoje virtuoznosti i strasti koju prenosi na svakom svojem nastupu. Nakon sedam godina svjetskih turneja s 2Cellos, vraća se klasičnim korijenima i to s prvim samostalnim albumom za Sony Classical. ‘Vivaldi-Četiri godišnja doba’, bit će i novi projekt uživo koji će predstaviti na turneji koja uključuje i koncerte u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu. Posebnost projekta je i to što će Luka Šulić bit će prvi glazbenik u povijesti koji će odsvirati Vivaldijeva ‘Četiri godišnja doba’ za solo violončelo.

Superzvijezda violončela odabrao je jedno od najslavnijih djela klasične glazbe za svoj prvi samostalni album. Album, koji će biti dostupan od 25. listopada, dramatična je interpretacija, Vivaldijeva ‘Četiri godišnja doba’ i prvi kompletni album popularnog ciklusa baroknih koncerata koji su aranžirani za violončelo.Na snimanju albuma pridružio mu se prestižni Orkestar iz Rima – Archi dell’ Academia di Santa Cecilia, pod dirigentskom palicom maestra Luigija Piovana.

‘Vivaldijeva Četiri godišnja doba sam zavolio još kao dijete’, kaže Luka Šulić o svom najnovijem projektu, napominjući ‘Oduvijek sam želio to remek djelo odsvirati na violončelu, a jako volim nove izazove.’

Da 2Cellos uspješno ruše granice među žanrovima, već smo se uvjerili mnogo puta, a tako je i u klasičnoj glazbi. U ovom baroknom remek djelu, Luka Šulić je bio spreman prkositi očekivanjima i razbiti granice. Iako postoje stotine tradicionalnih snimaka ‘Četiri godišnja doba’, njegova snimka bit će prva cjelovita verzija, mukotrpno djelo koje ponovno stvara sva četiri koncerta ‘Četiri godišnja doba’ za solista na violončelu.

‘Četiri godišnja doba iznimno je zahtjevno djelo za violinu, a kamoli za violončelo, stoga je ovo za mene bio dug i težak proces,’ kaže Luka. ‘Pripremao sam se dvije godine, malo po malo, dio po dio. Nadam se da će slušatelji na kraju osjetiti jednako uzbuđenje koje sam ja osjećao stvarajući ovaj album i kreirajući Vivaldijevo remek djelo za violončelo po prvi puta u povijesti.’

M. R.


Tagged: , , , , , ,