Puk’o im je film s premijerom Plenkovićem

Predstavnici Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske udruge producenata Zrinko Ogresta, Vinko Brešan, Danilo Šerbedžija, Branko Schmidt i Tamara Babun sastali su se u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade, Andrejem Plenkovićem. Sastanku je nazočila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.
Premijer je istaknuo da Vlada planira nastaviti razvijati sustav podrške audiovizualnom sektoru i posebno naglasio kako nema nikakvu namjeru miješati se u donošenje odluka o financiranju filmova i bilo kojim oblikom utjecaja politike.

Na sastanku je rečeno kako će Ministarstvo kulture, u suradnji sa svim tijelima HAVC-a, raditi na otklanjanju uočenih nepravilnosti, od kojih je jedan dio već riješen. Također, obećano je da će se u najkraćem roku pristupiti izboru ravnatelja HAVC-a u punom mandatu te pokrenuti izmjene i dopune Zakona o audiovizualnim djelatnostima kako bi se potvrdila neovisnost HAVC-a, kao i preciziranje dijela predmetnog Zakona (članak 9.).

Najavljeno je da će se osigurati održiv sustav sufinanciranja povrata ulaganja za strane produkcije i kroz javnu raspravu razmotriti je li potrebno dodatno urediti sustav odlučivanja te pitanje sukoba interesa, kao i oportunost transformacije HAVC-a iz javne ustanove u fond ili agenciju, s obzirom na to da je HAVC jedina javna ustanova koja ne troši sredstva za vlastitu proizvodnju, već sredstva distribuira drugima.

U međuvremenu, podrška od kolega iz Europe i dalje pristiže, navode iz inicijative Puk’o nam je film. Tako se uz Odbor Europske filmske akademije koje je svoje pismo podrške inicijativi u nastojanju za zaštite hrvatski film od politike uputio predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, premijeru Andreju Plenkoviću, predsjedniku Sabora Boži Petrovu i ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, priopćenjem za javnost u kojim se pruža podrška Inicijativi obratilo i Udruženje europskih filmskih redatelja (FERA). U priopćenju se, među ostalim, ističe kako FERA u potpunosti podržava proglas inicijative Puk’o nam je film koja do danas broji više od 700 potpisa, a u kojem se zahtijeva nužnost očuvanja neovisnosti sustava potpora audiovizualnom stvaralaštvu te sloboda kulturnog i umjetničkog izričaja navedena u članku 69 Ustava Republike Hrvatske.

Udruženje europskih filmskih redatelja (FERA – Fédération Européenne des Réalisateurs de l’Audiovisuel), osnovano 1980. godine, predstavlja u Bruxellesu nezavisan glas filmskih i TV redatelja kao primarnih stvaratelja audiovizualnih djela. Okuplja 35 redateljskih udruga iz 29 zemalja i govori u ime 20.000 europskih filmskih i TV redatelja, zastupajući njihove kulturne, kreativne i ekonomske interese na nacionalnoj i europskoj razini. FERA promiče politike s ciljem unaprjeđenja kulturnog, kreativnog, društvenog i komercijalnog potencijala audiovizualne industrije.

P. F.


Topnički dnevnici: Što će HAVC-filmašima pare od države?

Inicijativa Puk’o nam je film: Protiv političke kontrole

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,