Pulski filmski festival: Slaba godina ili pravo stanje stvari?

Uoči početka 63. Pulskog filmskog festivala (koji je održan neuobičajeno rano od 9. do srpnja) znalci su nagovještavali relativno slabu filmsku ponudu.63. Pula Film Festival-otvorenjeNekada su se filmovi ‘čuvali’ za premijerno prikazivanje u Areni, dok se danas šalju na neke druge, nesumnjivo prestižnije filmske festivale ili odlaze u redovnu distribuciju prije Pule.

Osim toga, prikazuju se izvan natjecateljskog programa za nagradu Zlatna arena, ali se, zbog prikazivanja u Areni, natječu za nagradu publike Zlatna vrata Pule. Neki odlični dokumentarni filmovi dobivaju nesuvisle termine u kinu ‘Valli’ ( ‘Modri kavez’ Brune Bajić, ‘Barakude’ Petera Radovicha, jr.) ili se ne prikazuju u Areni usprkos atraktivnoj temi (‘Generacija 68’ Nenada Puhovskog).

Također je ‘normalan’ nelogičan raspored prikazivanja u Areni, jer recimo natjecateljski film ‘Trampolin’ Katarine Zrinke Matijević dobiva ponoćni termin, dok se film izvan konkurencije ‘Život je truba’ Antonia Nuića prikazuje u ranijem, prigodnom terminu. Činjenica da je film Zrinka Ogreste ‘S one strane’ dobio čak sedam Zlatnih arena i to u najvažnijim kategorijama, pokazuje da su ostali filmovi osjetno slabiji ili ovaj nadprosječno dobar. Istina je, kao i uvijek, negdje u sredini – radi se o dobro izrežiranom i odglumljenom filmu intrigantne teme, ali je većina ostalih, posebice komedije, doista osrednje, da ne kažemo slabo.

Bez obzira na ocjene ocjenjivačkih sudova, presudna je ipak publika, pa ako im se fimovi svide (a pulskoj se publici, sudeći po ocjenama, baš i nisu), onda su ispunili svrhu nastanka.

Olga Vujović


Zrinko Ogresta-S one strane
63. Pula: Velika Zlatna Arena filmu Zrinka Ogreste
Tagged: , , , , , , ,