Punk Cabaret: 34 glumca, tri pjevača i Stanislav Kovačić

Žanrovski raznovrstan album Stanislava Kovačića ‘Punk Cabaret’ (Universal Music) okuplja najvrsnije hrvatske i regionalne glumce i glazbenike. Najavljuje ga pjesma ‘Ferma Dobre’, koju su otpjevali Marijan Ban, Jelena Miholjević i Tara Thaller.

Stanislav Kovačić, jedan od najprisutnijih glazbenika hrvatske scene, živi kroz svoju umjetnost. Glazba koju stvara posrednik je između njega i svijeta, a taj svijet od danas ima priliku poslušati još jednu pjesmu proizašlu iz mašte ovog svestranog skladatelja i kantautora.

‘Ferma Dobre’ prvi je dio glazbene slagalice objedinjene pod nazivom ‘Punk Cabaret’. Riječ je o pjesmi koju je Stanislav Kovačić originalno kreirao za potrebe hvaljenog dokumentarca ‘Pusti Dobre, pusti’, redateljice Vlatke Vorkapić.

‘S Marijanom sam svirao 20 do 30 puta, još u doba kad sam svirao s Gegom i Picigin bendom. Kad sam složio Ferma Dobre, odmah mi je bilo jasno da je to pjesma baš za njega. Jelena i ja surađivali smo bezbroj puta. Ona je vrhunska glumica, a glasom barata potpunom lakoćom. Raditi s njom bilo mi je kao da sa sestrom pijem kavu u kuhinji’, otkriva Stanislav.

Do suradnje s Tarom došlo je sasvim neplanirano, nakon jednog slučajnog susreta, kaže Kovačić: ‘Taru sam upoznao na terasi hotela gdje sam svirao. Bila je u nekoj ekipi koja je od čitave terase jedina pokazivala znakove života. U cijelom tom veselju uspio sam čuti da netko fenomenalno pjeva i skužio da je to ona. Tada je bila još skroz nepoznata, a rekla mi je da se bavi glumom, pa sam odmah spojio dva i dva. Na kraju je ispalo da su dva i dva četiri, te da joj znam i oca’.

Upravo scene iz spomenutog filma čine i službeni prateći spot, koji su kreirali Vlatka Vorkapić, Morana Komljenović i Fade In produkcija. Kako i sam Stanislav ističe, odjavna špica filma kao da je rađena za spot: ‘Trebalo je samo napraviti obrnuti postupak – izdvojiti špicu, maknuti slova i to je to. Zahvalan sam curama iz Fade in-a, Vlatki i Morani, što su mi omogućili da dođem do spota bez po’ muke. I to kakvog spota!’, zaključuje.

‘Ferma Dobre’ najavljuje interesantan glazbeni projekt sa stavom – ‘Punk Cabaret’! Riječ je o albumu na kojem 34 glumca, tri pjevača i Stanislavova kći Kaja pjevaju 10 autorskih i žanrovskih različitih pjesama, koje uključuju kako zabavu, tako i kritiku društva. Iza tog simboličnog imena krije se priča koja predstavlja ideju da se umjetnost i kultura njeguju odupiranjem trendovima, a glavni motiv je borba protiv sveopćeg poseljačivanja glazbe. ‘Alternativa mora postojati, jer postojanje samo i isključivo mainstreama nije zdravo’, ističe Stanislav kao glavnu poruku koju ‘Punk Cabaret’ projekt šalje i dodaje: ‘Danas je to borba protiv vjetrenjača, ali mene veseli. I to što me veseli, to je također moj motiv. Na koncu konca kao klinac sam imao irokezu i nosio sam ziherice’.

Ovu poruku prati i čitav vizualni identitet albuma, što slikovito otkriva i naslovnica izdanja – punk lubanja s irokezom u pojednostavljenoj i dobroćudnijoj varijanti. Iza vizualne priče stoji Dizajn studio klasja&zita, odnosno dvije mlade dizajnerice, Klasja Habjan i Zita Nakić. Stanislavova ideja je bila da omot albuma ujedno bude i logo te da zaokruži priču s punkom i cabaretom, što je spomenuti dizajnerski duo uspješno kreirao. ‘Kada sam to sve izložio Ziti i Klasji, prelijepim, pretalentiranim i predragim curama koje su radile dizajn, one su se potpuno našle u toj ikonografiji. Trebalo nam je otprilike tri sekunde da se u potpunosti skužimo’, otkriva autor projekta.

Uz već spomenute, svojim vokalima na albumu su doprinijela i imena kao što su Tarik Filipović, Lucija Šerbedžija, Edo Maajka, Rene Bitorajac, Nataša Janjić, Goran Navojec…

Ž. R.

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,