Putopisi Radovana Brlečića: Moji drugi istarski puti

Knjiga ‘Moji drugi istarski puti’ autora Radovana Brlečića promovirana je u dvorani Kraluš, Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina. Putopis su, uz autora, predstavili nakladnik i grafički urednik Ivica Kukovačec i urednik dr. sc. Ivo Kalinski.‘Već pri prvom dodiru s knjigom čitatelji će uvidjeti da je Istra bogata zemlja, kulturna, zemlja mora i pomoraca, zemlja maslina, sira i vina. Zadovoljstvo mi je bilo surađivati u projektu stvaranja knjige, jer jednom kad krenete s čitanjem prvog odlomka knjige, željno očekujete novo poglavlje. Toliko lirskoga, toliko slikovitosti vas jednostavno zaokupi i doista se nađete u tom podneblju. Osim jezičnog bogatstva, knjiga obiluje mnoštvom bibliografskih podataka, pa bismo je mogli nazvati gotovo enciklopedističkim štivom. Unatoč tome, tekst je čitljiv i pitak’, istaknuo je Ivica Kukovačec.

Urednik Ivo Kalinski autora Radovana Brlečića nazvao je modernim homo viatorom, koji nikada neće do kraja iscrpsti svoje putopisanje i hodanje, osobito po Istri. U knjizi je riječ o putovanju tek jednim dijelom Istre i to onim zapadnim, objasnio je Brlečić, Prigorac rođen u Zagrebu.

Nakon što se školovao u Pomorskoj školi u Puli, Istra postaje njegov drugi dom. Nakon odlaska u mirovinu počeo se baviti putopisanjem. Prvi njegov putopis ‘Istarski puti opet i iznova’ objavljen je 2014. u povodu stogodišnjice ‘Istarskih puti’ Franje Horvata Kiša. Potom je napisao ‘Sim pa tam po Prigorju i falačecu k njemu pridržečega Hrvatskog zagorja’ 2015. godine. Novi putopis ‘Moji drugi istarski puti’ čitatelje vodi na put po zapadnom dijelu Istre. Pritom donosi mnogo zanimljivih i često manje poznatih podataka prikupljenih na putovanju koji se odnose na sve segmente života Istre.

Knjiga ‘Moji drugi istarski puti’ objavljena je u nakladi Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina. U sklopu promocije knjige, otvorena je izložba slika akademskog slikara Alfreda Freddyja Krupe ‘Boje vjetra’ koja se može pogledati do 13. ožujka. Na predstavljanju knjige nastupili su pijanistica Branka Grakalić i gitarist Toni Iveković, a dramski umjetnik Dubravko Sidor, čitao je ulomke iz knjige.

Tomislav Radić / Foto: Valentina Ciganić

Tagged: , , , , , , , , ,