Putopisno predavanje Biciklom po Patagoniji

Ciklus putopisnih predavanja ‘Putnička klasa’ kreće sa svojim prvim predavanjem u četvrtak, 25. siječnja, u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1). Prvi gost je Toni Vranješ, a predstavit će svoju avanturu ‘Biciklom po Patagoniji’.

Putnička klasa ciklus je putopisnih predavanja koji uskače u vlak popularizacije putovanja, ali ne prati nužno trendove. Tijekom 2024. u okviru Putničke klase, u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka održat će se 10 putopisnih predavanja na kojima će gostovati putnici različitih profila i afiniteta, od kojih mnogi iz brojnih razloga do sada nisu bili u fokusu javnosti i medija. Naši gosti-putnici svijet obilaze na razne načine – hodajući, vozeći se na dva kotača ili javnim prijevozima, penjući se po stijenama i planinama ili veslajući po morima, jezerima i rijekama… Inspiraciju za svoja putovanja nalaze kako u najudaljenijim zakutcima zemaljske kugle, tako i u susjednim županijama – destinacija je manje važna, iskustvo, doživljaj i osjećaj je ono što se računa. Svi će oni putem uzbudljivih, inspirativnih i vizualno atraktivnih predavanja s veseljem podijeliti svoja iskustva i doživljaje u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka tijekom 2024. godine.

Carrerata Austral, zvana još Ruta 7, Ruta Austral ili Južna autocesta, 1240 km je duga prometnica probijena 1980-ih kroz neke od najfascinantnijih krajolika, ne samo Čilea i Latinske Amerike, već i svijeta. Okružena je gustim šumama, ledenjacima, fjordovima, jezerima i strmim planinama i povezuje Puerto Monnt s ostatkom rijetko naseljene gornje polovice čileanske Patagonije. Toni Vranješ ukrcao je svoj bicikl u avion u Zagrebu, iskrcao ga u Puerto Monntu i uputio se na dva kotača prema jugu, nevjerojatno raznolikim krajolikom kojim dominiraju tirkizne rijeke, ledenjačka jezera, spektakularni planinski lanci i snijegom prekriveni vulkani.

Toni Vranješ rođen je u Makarskoj. Po struci je diplomirani kineziolog i većinu godine provodi u Zagrebu gdje radi kao trener djece predškolske dobi, dok ljeti vodi firmu za pustolovni turizam u Makarskoj. Strastveni je ljubitelj outdoor aktivnosti, posebno windsurfinga, bicikliranja i planinarenja. Intenzivno putuje petnaestak godina, u početku sam, a poslije sa svojom djevojkom Martinom, s kojom je pokrenuo putopisni Facebook blog Nisan doma. Putovanja su ga vodila u četrdesetak zemalja na četiri kontinenta, a kretao se u vlastitom aranžmanu i često na vlastiti pogon. Iako bi se mogao nazvati samozatajnim putnikom, dio svojih iskustava, osim na blogu, podijelio je i u časopisu Meridijani.

Putničku klasu organizira Centar za kulturu Trešnjevka u suradnji s izdavačkom kućom Libricon. Ulaz je slobodan.

V.G. / Foto: CeKaTe


Putopis Olega Maštruka po Latinskoj Americi


Jasen Boko: Latinskom Amerikom uzvodno
 
 
Tagged: , , , , , , ,