Putopisno predavanje Glas iz Sahare

U Algoritam MK Megastoreu u Zagrebu održano je zanimljivo i nadasve inspirativno predavanje Damira Vujnovca o narodu Saharawi, koji u posljednjih četrdeset godina živi u izbjeglištvu i sanja o povratku u svoju domovinu Zapadnu Saharu.damir-vujnovac-algoritamPovod njegova boravka u Sahari bio je sportski događaj koji se obilježava svake godine – Saharski maraton. Maraton je humanitarnog karaktera, a održava se u izbjegličkim kampovima Saharaca u zapadnom Alžiru. Maratonska manifestacija iza sebe ima jednu važnu poruku, a to je skretanje pozornost javnosti na problem Zapadne Sahare.

Iako je, kako Vujnovac kaže, svijet možda zaboravio na Saharace, njihov vedri, prijateljski duh nikog ne može ostaviti ravnodušnim. Vujnovac je publici približio svakodnevni život Saharaca, probleme i izazove s kojima se susreću poput nedostatka pitke vode, nepogodnog vremena koje im uništava domove, ali upoznaje nas i s njihovim izrazitim toplim gostoprimstvom, pozitivnom energijom i željom za stjecanjem znanja, što dokazuje i njihova visoka pismenost.

Zahvaljujući pozitivnom i dirljivom iskustvu odlučio je pokrenuti hvalevrijednu inicijativu ‘Dječji glas iz Sahare’ s ciljem čuvanja pisane dječje riječi Saharaca te je prikupio dječje radove iz škola u kampovima i priprema ih za tisak u trojezičnom (arapski – hrvatski – engleski) izdanju. Knjigu će im pokloniti već iduće godine pri ponovnom posjetu.

A. R.


damir-vujnovac-saraha-djeca
Glas iz Sahare u Red red wine baru
Tagged: , , , , , , , , ,