Rajko Grlić i Ante Tomić: Ustav Republike Hrvatske

Izdavačka kuća Hena com predstavit će knjigu Ante Tomića i Rajka Grlića ‘Ustav Republike Hrvatske’. Promocija je u zagrebačkom klubu Vinyl u petak, 30. rujna (19 sati), na kojoj će, osim autora, sudjelovati knjjiževnici Marina Vujčić i Ivica Ivanišević te glumci iz istoimenog filma Ksenija Marinković i Dejan Aćimović.rajko-grlic-i-ante-tomic


Ova knjiga zove se Ustav Republike Hrvatske, ali njezin autor nije Vladimir Šeks. Šeksološki gledano, ova knjiga nije se ni smjela dogoditi. Jer, u lijepo uređenim zemljama ljudske nesreće nisu pravilnost, nego anomalija. Kulturološki gledano, ovom je tekstu, baš kao i filmu koji je iz njega nastao, suđeno postati ustavom publike hrvatske. Naravno, i ne samo nje.

Otkuda ta, (pre)učen svijet bi kazao, diskrepancija? Možda otuda što imenice Šeks i kultura ne staju u istu rečenicu?
Amerikanci tvorce svog ustava nazivaju founding fathers. Rajku Grliću i Anti Tomiću ne treba tako pompozna titula; njima su dovoljna i očinstva nad vlastitom djecom. S titulom ili bez nje, ovaj nas je dvojac zadužio pričom i filmom koji o vremenu današnjem govore dokumentaristički precizno, a umjetnički moćno.
Ukratko: ljudi moji, Ustav je zakon!’

(Ivica Ivanišević)


josipa-lisac-foto-sasa-sekoranja
Josipa Lisac: Pečat na Ustav Republike Hrvatske

Rajko Grlić
Rajko Grlić: Ustav Republike Hrvatske najbolji u Montrealu

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,