Ralph Hammerthaler: Disku(r)sija u Splitu

Ralph Hammerthaler, aktualni gost programa ‘Writers in Residence’ splitske Udruge KURS, predstavit će 5. veljače u splitskoj kavani Le Monde svoj posljednji roman ‘Der Sturz des Friedrich Voss’ (‘Pad Friedricha Fossa’), objavljen 2010. godine.Ralph HammerthalerPriča je to, utemeljena na stvarnim događajima, o uspješnom liječniku iz doba DDR-a koji nakon pada staroga režima doživljava osobni i profesionalni pad. A kao što istina o životu u DDR-u ima tisuću lica, ima ih i Friedrich Voss, a i svaki čovjek. Krojeći roman od komadića priča i isječaka sjećanja raznih pripovjedača, Hammerthaler prepušta čitatelju da sam donese zaključak kako o glavnome liku tako i o događajima u njegovu životu.

Tekstove čita glumica Bruna Bebić. Osim predstavljanja romana, moderatorica Patricija Vodopija popričat će s gostom o raznim temama.

Ralph Hammerthaler rođen je 2. prosinca 1965. u Wasserburgu am Innu, a već godinama živi i radi u Berlinu. Studirao je u Münchenu, Berlinu i Jeni. Diplomirao je sociologiju, s diplomskim radom o političkoj otvorenosti. Šest godina pisao je feljtone za Süddeutsche Zeitung, a od 2000. do 2002. godine bio je urednik kulturne rubrike spomenutih novina. Objavio je niz stručnih knjiga, a bavio se i izdavačkom djelatnošću. Dosad je objavio tri romana: ‘Alles bestens’ (Sve najbolje) 2002. godine, ‘Aber das ist ein anderes Kapitel’ (Ali to je već druga priča) 2007. i ‘Der Sturz des Friedrich Voss’ (Pad Friedricha Fossa) 2010. godine. Osim proze, piše drame i librete za opere, koje su  izvođene u Düsseldorfu, Münchenu, Berlinu, Mexico Cityju, Sibiru. U sezoni 2006./7. radio je kao gostujući dramaturg poznatog berlinskog kazališta Schaubühne.

Le Monde

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,