Ravnopravno roditeljstvo: Projekt Odabrali tate

Svako dijete ima pravo na svog superheroja. Svako dijete ima pravo na svog Supermena koji rješava sve njegove probleme i koji je čvrsta i sigurna stijena kada svoje dijete podigne na svoja ramena.Tate su super, ali nekada je i njima potrebna mala pomoć. Stoga u cilju poticanja očeva na veću uključenost u obiteljski život i aktivniju roditeljsku ulogu te poticanja rodne ravnopravnosti unutar obitelji, Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo od 1. rujna 2021. do 30. lipnja 2022. održava projekt ‘Odabrali tate’. Nizom aktivnosti pružat će se pomoć očevima da osvijeste svoju ulogu u roditeljstvu, da kao ravnopravni roditelj mogu i trebaju sudjelovati u životu svoga djeteta, a bit će riječi i o poboljšanju odnosa među samim roditeljima.

Na dosadašnjim aktivnostima Udruge sudjelovali su mame, tate i članovi obitelji iz cijele Hrvatske. Tako i ovaj put pozivaju da se projektu ‘Odabrali tate’ odazovu očevi, oni koji jesu i oni koji će to tek postati, ali i majke te svi oni koji su zainteresirani za temu ravnopravnog roditeljstva.

U 10 mjeseci održat će se:
– 10 radionica savjetovanja Olivera Čanića, predsjednika Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo, koji je u dosadašnjih 12 godina postojanja Udruge izravna i nemjerljiva savjetodavna pomoć.
– 10 radionica grupe podrške Bojana Klapčića, diplomiranog psihologa.
– 10 edukativnih radionica Ines Kovačić, diplomirane sociologinje i profesorice sociologije, s iskustvom u psihoanalizi i grupnoj analizi (grupnoj analitičkoj psihoterapiji) koje je ujedno i tajnica Udruge Životna linija (partner u projektu).
– postavljanje 10 info točaka u knjižnicama, vrtićima i školama s informacijama o projektu ‘Odabrali tate’.
– pružanje svakodnevne savjetodavne pomoći putem mailova, telefona te kroz individualne i grupne sastanke

Prva radionica ‘Ravnopravno roditeljstvo’ i službeno predstavljanje projekta održat će se u petak, 3. rujna od 17 do 19 sati u prostorijama MO Horvati Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, Zagreb. Vodit će je Oliver Čanić, a roditelji će saznati što je to ravnopravno roditeljstvo, koje su njegove prednosti, pozitivne prakse drugih zemalja i kako ga ostvariti u Hrvatskoj.

U utorak 14. rujna (20 sati) edukativnu radionicu održat će Ines Kovačić iz Udruge Životna linija, a u petak, 24. rujna (17 sati) sastat će se grupa podrške gdje će polaznicima psihosocijalnu pomoć pružiti Bojan Klapčić.

Svako dijete ima pravo na mamu i na tatu, a prava i dobrobit djeteta beskompromisno moraju biti na prvom mjestu. Zajedničkim aktivnostima možete pokazati da su ravnopravno roditeljstvo i sretno djetinjstvo svojoj djeci ‘Odabrali tate’!

Pozivaju se svi zainteresirani na aktivno sudjelovanje u radionicama i edukacijama, a dobrodošli su i volonteri. U izvođenju projekta bit će uključeno najmanje 40 volontera, a koordinator je Zvonko Grgec, član Udruge i dobitnik volonterskog Oskara za 2020. godinu.

Projekt je financiran od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u sklopu njihovog Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2021. godinu.

Zbog trenutne epidemiološke situacije i obaveznog vođenja popisa sudionika potrebno se prijaviti na radionice koje su besplatne.
Kontakti za prijave na edukacija, podršku i savjetovanja: 098/274338 i 098/1826423 ili na mail: [email protected]
Sve informacije o aktivnostima i rasporedu radionice potražite na:
https://ravnopravno-roditeljstvo.com/ i https://www.facebook.com/Ravnopravno

M. B.


Tagged: , , , , , ,