Renato Baretić / Ivica Ivanišević: Split za početnike

Jeste li znali da će vam sugovornik u Splitu izrazom ‘A?’ poručiti da vas nije najbolje čuo, izrazom ‘Ae!’ ili ‘E!’ izraziti suglasnost s vašim stavom, izrazom ‘Eee…’ se naizgled složiti s vama, ali izraziti i stanovitu sumnju u vašu tvrdnju, a izrazom ‘Ajme!’ podijeliti s vama čitav spektar osjećaja – od veselja ili užasa do straha ili ushita?Split za početnikeNepretenciozni i poučnozabavni vodič ‘Split za početnike’ nastao zajedničkim snagama iz pera novinara i pisaca Renata Baretića i Ivice Ivaniševića, dobrohotni je pokušaj uravnoteženja odnosa prema gradu kojeg i obožavatelji i mrzitelji tretiraju s podjednakim manjkom zdrava razuma. O Splitu je već napisano mnogo ozbiljnih, temeljitih, učenih i mudrih knjiga, no autori poručuju da Split za početnike nije jedna od njih. Radi se tek, kako i naslov sugerira, o priručniku za početničko, površinsko snalaženje u jednom starom, vazda vrijućem gradu.

Osim osnovnih izraza razumijevanja u Splitu, vodič ‘Split za početnike’ upoznat će čitatelje i s mnogim drugim, Splitu svojstvenim pojavama, pojmovima i osobama. Saznat će što se zapravo događa kada Splićanin nekoga uvati u đir, i kako se u slučaju da zapuše jugo najpametnije kloniti svih, posebice onih sa smiješkom na licu.

Čitatelji će opaziti da su rubne pojave, fenomeni i osobe često dobili izdašniji prostor od događaja i aktera čiji je povijesni značaj nesumnjivo mnogo veći. Autori poručuju da su time samo htjeli upozoriti na činjenicu kako povijest jednoga grada nije skup činjenica o velikim i važnim zbivanjima te njihovim pokretačima: historija se događa i na sporednim kolosijecima života, pišu je i ljudi iz partera, s margine, mali i obični, baš kao i oni veliki i neobični.

Brojne podatke, manje poznate široj javnosti, autori su pronalazili na raznim stranama, često ni sami dotad ne znajući za njih, a temeljna namjera bila je iznjedriti štivo ugodno za čitanje, koje će zrcaliti ponešto od duha grada i njegovih stanovnika. A za sve koji će ‘grintati’ kako neki bitni pojmovi nisu ušli u ovu knjigu, na kraju su rezervne stranice s abecedarijem i odgovarajućim prostorom, tako da joj i sami, svojim upisima, mogu pridonijeti.

…Tako je i ova knjiga, kao sve takve knjige, zapravo dvostruka priča, jer i u njoj ima jedan grad koji se na razne načine i s raznim povodima spominje barem u trećini natuknica (i u obje bilješke o autorima), i da je, božemiprosti, još koja, ispalo bi da je knjiga o njemu ili da je bez njega ne bi bilo. A zapravo to je slika nježne, grintave duše osvajača one nezgodne hrvatske medalje koja nema ni službeno ime, nego se zove kombinirano srebrom zlatnog sjaja, pa ne znaš je li u prvom planu materijal kao takav ili dojam koji ostavlja. Ili možda sinteza koja nadilazi oboje.
Ivo Žanić, urednik knjige

Baretić, Renato, Barni (1963.) – rođeni Zagrepčanin, 1996. definitivno se preselio u Split, odakle do danas promatra svijet drugim očima. Novinar, samostalni autor nekolicine proznih i poetskih knjiga te pregršta kolaborativnih naslova, većinom supotpisanih s → Ivicom Ivaniševićem.
Ivanišević, Ivica (1964.) – rođeni, pače korijenski Splićanin, sredinom osamdesetih otišao na studij u Zagreb, odakle se nesmotreno vratio u Split. Novinar i pisac opće prakse, samostalni i pridruženi, s → Renatom Baretićem već dulje vrijeme razvija tehniku autorskog paralel-slaloma.

Zagrebačka promocija održat će se u petak, 27. ožujka (20.30 sati) u Vip Clubu, na kojoj će, uz autore, knjigu predstaviti urednik Ivo Žanić i direktor izdavačke kuće Znanje, Zvonimir Čimić.

Z. S.

 

Tagged: , , , , , , , , , , , ,