Rendez-vous au cinéma u kinu Tuškanac

Deveti po redu Rendez-vous au cinéma započeo je u kinu Tuškanac i traje do 15. listopada.

Početak programa obilježen je u uz projekciju jednog od najvažnijih psiholoških trilera svih vremena u režiji glasovitog Henrija-Georgesa Clouzota. Riječ je o francuskom klasiku ‘Demoni’, filmu koji je nastao prema romanu uglednog francuskog dvojca Pierrea Boileaua i Thomasa Narcejaca (‘Vrtoglavica’, ‘Oči bez lica Georgesa Franjua’), a za koji je i sam Hitchcock bio zainteresiran.

Program je otvorila Tatjana Aćimović, tajnica Hrvatskog filmskog saveza. ‘Ove se godine program, osim u kinu Tuškanac, odvija u 30 nezavisnih kina diljem zemlje. Jako mi je važno istaknuti da naša suradnja s Francuskim institutom i Francuskim veleposlanstvom ne staje samo na ovom programu, jer ove godine zajedno organiziramo i cikluse brojnih istaknutih francuskih redatelja.’

Prisutnima se obratio i Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra: ‘Cijenimo partnerstvo s Francuskim institutom i Veleposlanstvom Francuske u RH zbog toga što ono predstavlja univerzitet i zajedništvo, temeljne vrijednosti Europske unije. Žao mi je što nemamo više francuskih i europskih filmova u našim kinima, a ovaj program vidim kao priliku da publiku upoznamo s francuskim filmom i francuskom kulturom koja je po meni najjača u Europi.’

‘Sretan sam što je ovo jedno od prvih javnih događanja na kojem sudjelujem kao Veleposlanik Francuske u Hrvatskoj. Ovaj program poziva hrvatsku javnost da otkrije raznolikost francuskog filmskog stvaralaštva te ujedno otkriva vitalnost partnerstva između Francuskog instituta, Hrvatskog audiovizualnog centra, Kino mreže i Kina Tuškanac s kojima ćemo i ubuduće nastaviti suradnju’, rekao je Fabien Fieschi Veleposlanik Francuske u Hrvatskoj te je najavio i program francuskih serija koji u 2024. godine planira organizirati Francuski institut.

Program posvećen francuskom filmu na eklektičan način okuplja različite filmske forme.

Ovogodišnji program uključuje niz filmskih žanrova – pored već spomenute krimi drame/horora ‘Demoni’, publika će moći vidjeti recentnu komediju s elementima drame i horora, film ‘Godina morskog psa’ (‘L’Année du requin’) koja primorski gradić na jugozapadu Francuske suočava se s neočekivanim dolaskom morskog psa. Film su režirali braća blizanci Ludovic i Zoran Boukherme, koji za film ujedno potpisuju i scenarij. ‘Godina morskog psa’ im je treći dugometražni igrani film koji su zajedno radili.

Potom je tu i romantična drama ‘O Joan’ redatelja Laurenta Larivièrea koja istražuje duboke emocije i tajne u životu žene koja se suočava s događajima iz prošlosti. Naslovnu ulogu utjelovila je renomirana francuska glumica Isabelle Hupert, koja je dobila počasnog Zlatnog medvjeda za životno djelo na prošlogodišnjem, 72. Berlinaleu, na kojem je film imao svjetsku premijeru.

Animirani film ‘Dilili u Parizu’ autora Michela Ocelota vodi nas u Belle Epoque Pariza (kraj 19. i početak 20. stoljeća) te pruža inspirativnu priču o borbi za prava žena i djevojčica u kojoj djevojčica Dilili istražuje misteriozne otmice djevojčica diljem Pariza. Potonji film osvojio je nagradu César za najbolji animirani film 2019. godine.
Dokumentarni film ‘Bar Atlantik’ autorice Fanny Molin bilježi život vlasnice kafića Natalie i promjene koje nastupaju kada se bar stavi na prodaju. Film se prvi put publici predstavio u sklopu paralelnog programa (ACID) Filmskog festivala u Cannesu 2022. godine.

Kao poseban dodatak ovogodišnjem programu u kojem će sudjelovati i škole diljem Hrvatske, prof. Marina Zlatarić pripremila je metodički vođen program Filmske pismenosti i analize filma koji će prolaziti učenici nakon projekcije animiranog filma ‘Dilili u Parizu’.

I.S. / Foto: Nina Đurđević

Rendez-vous au cinéma: Francuski filmovi u nezavisnim kinima


Tagged: , , , , , , , ,